Tisíce ekologických aktivistů zablokovaly dopravu v Londýně.

Tisíce demonstrantů zablokovaly dopravu v Londýně. Chtějí tak donutit vládu začít řešit globální oteplování a klimatické změny. Policisté už zatkli téměř 300 protestujících, ale docházejí jim prázdné cely, další účastníci blokád se tak zadržení vyhnuli.

Aktivisté paralyzují dopravu v londýnské metropoli už od pondělí.

Demonstrace probíhají na mostě Waterloo Bridge, křižovatce Oxford Circus, ve Westminsteru a u Hyde Parku, přestože na prvních třech jmenovaných místech už byly zakázány.

Lidé mají v plánu narušovat i železniční dopravu.

Celkový počet zatčených během dvou dní stoupl na 290. Policie však už neměla k dispozici prázdné cely, další účastníci blokád se tak zadržení vyhnuli.

Většina protestujících byla zatčena pro podezření z narušení veřejného pořádku.

Skupina lidí skončila ve vazbě kvůli podezření ze spáchání trestného činu, protože zničila vstup do centrály ropné společnosti Shell.

Do ekologických protestů se od pondělí zapojily tisíce lidí. Organizátoři mají v plánu blokovat dopravu nepřetržitě nejméně týden.

Změny v trasách autobusových linek vynucené blokádami mezitím ovlivnily až půl milionu cestujících.

Protest zorganizovala britská skupina Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí). Ta má 3 základní požadavky: nulové uhlíkové emise do roku 2025, zřízení „občanského shromáždění“ pro nalezení řešení ekologických problémů a to, aby vláda „říkala pravdu o klimatických změnách“.

(pel)