Březnová inflace byla vůbec nejvyšší od podzimu roku 2012. Ceny v Česku meziročně stouply o 3 procenta. Nejvíce zdražily některé potraviny, elektřina a pohonné hmoty. Podle Okamurova hnutí SPD ceny v Česku rostou v zájmu finanční oligarchie. 

Brambory byly v březnu 2019 v meziročním srovnání dražší téměř o 75 procent, pekárenské výrobky a obiloviny zdražily o 3,3 procenta a máslo o 8,6 procenta.

Elektřina byla v březnu meziročně dražší o 11,9 procenta, teplo a teplá voda o 4,5 procenta a pohonné hmoty o 2,1 procenta.

„Je to důsledek dotační politiky EU a především dluhové ekonomiky. Probíhá trvalé znehodnocování měny a úspor lidí v zájmu finanční oligarchie,“ komentovalo hnutí růst cen v prohlášení.

Okamurovci uvedli, že prosazují hospodářskou politiku založenou na podpoře malého a středního podnikání a významnou roli státu v oblasti energetiky, vody.

Žádají také ukončení regulační politiky EU v českém zemědělství.

„Hnutí SPD také jednoznačně vystupuje proti narůstající síle nadnárodních globálních společností. Zde naopak prosazujeme regulaci k omezení vyvádění jejich zisku z České republiky,“ dodalo hnutí.

(pel)