Vůdci evropské unie povolili Británii odklad brexitu, ale jen za pevně daných podmínek. Lídři 27 zemí EU se na tom dohodli na summitu v Bruselu. EU umožní odložit odchodu Spojeného království z unie buď do 12. dubna, nebo do 22. května. Nevyhověli britské premiérce Therese Mayové, která požádala o odklad do 30. června.

Odklad do 22. května však platí jen v případě, že britská Dolní sněmovna do příštího pátku schválí už od prosince hotový text dohody o britském vystoupení z EU.

Pokud se tomu tak nestane, mohl by být brexit odložen do 12. dubna s tím, že do té doby by měl Londýn informovat své evropské partnery, jak si představuje další postup.

„V praxi to znamená, že do tohoto data zůstanou všechny možnosti otevřené a hraniční datum bude odloženo,” vysvětlil představitel EU Donald Tusk.

Británie se tak podle Tuska může do té doby stále rozhodnout pro odchod podle zatím odmítané dohody, pro brexit bez dohody, pro úplné stažení svého rozhodnutí odejít či pro další dlouhé prodloužení.

Tato poslední možnost by ovšem automaticky ztratila platnost, pokud by se britská strana rozhodla na svém území nepořádat květnové volby do europarlamentu.

Tusk oznámil, že Mayová s navrženým postupem souhlasí. Delší prodloužení představitelé unie odmítají kvůli tomu, že ostrovní království nemá v úmyslu uspořádat volby do europarlamentu.

Podle Mayové noční rozhodnutí šéfů států a vlád ostatních 27 zemí unie jasným způsobem ukazuje varianty, které nyní před Británií a před britskými poslanci stojí.

Čtvrteční dohoda podle Mayové „podtrhuje potřebu, aby Dolní sněmovna příští týden schválila smlouvu o vystoupení, abychom tak ukončili nejistotu a odešli hladkým a spořádaným brexitem“.

Summit EU potvrdil doplňující dokumenty k irské pojistce, které dojednala v polovině měsíce.

Podle diplomatických informací na co nejkratší termín odkladu brexitu tlačil především francouzský prezident Emmanuel Macron, tvrdší postup údajně podporovala například také Belgie. (sfr)