Británie se chystá na neřízený brexit. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Blížící se brexit zvyšuje napětí v Británii. Poslanci se ze strachu z voličů bojí chodit na ulici. Armáda na pomoc vládě chystá kvůli neřízenému brexitu protijaderný kryt pod londýnským ministerstvem obrany. V krytu sídlí štáb jehož úkolem je příprava na speciální operaci Redfold. 

Akce Redfold se rozeběhne v případě, že Británie opustí EU bez dohody a vláda bude potřebovat pomoc armády.

V pohotovosti je nyní asi 3500 vojáků, kteří mají pomoci s uskutečňováním vládních krizových plánů. Takzvaná operace Redfold byla spuštěna na začátku týdne.

Vojáci se mají začít připravovat na to, že jich může být třeba například při přepravě potravin, pohonných hmot a dalších základních potřeb po Spojeném království.

Dvousetčlenný tým armádního personálu je připraven jezdit s palivovými cisternami k čerpacím stanicím.

Protijaderný kryt zvaný Pindar, jenž leží hluboko pod zemí, podle mluvčího ministerstva obrany používaly ozbrojené síly ve válečných dobách a také například při zvládání přírodních katastrof, jako byly záplavy.

Britské úřady se obávají, že pokud země opustí Evropskou unii bez dohody o podmínkách tohoto kroku, mohlo by to vést k narušení dodávek zboží, například některých potravin, léků nebo pohonných hmot.

Poslanci se kvůli brexitu bojí voličů

Místopředseda britského parlamentu Lindsay Hoyle doporučil poslancům parlamentu, aby po městě chodili ve skupinách a na cesty do práce nebo domů si raději brali taxi.

Důvodem je vyhrocená atmosféra kolem brexitu a skutečnost, že mnoho členů Dolní sněmovny už bylo kvůli svým postojům zastrašováno nebo slovně napadáno.

„Za dobu, co jsem ve sněmovně, jsem nikdy nezaznamenal takové napětí. A vím, že ostatní kolegové cítí totéž,“ uvedl labouristický poslanec Hoyle.

Labouristický poslanec Lloyd Russell-Moyle zase prohlásil, že se jej pokusil napadnout nějaký muž s tím, že zákonodárci jsou „zrádci“.

Jeho konzervativní kolega Tobias Ellwood zase zveřejnil dopis, v němž mu někdo vyhrožuje. Poslankyně Anna Soubryová z platformy Nezávislá skupina uvedla, že minulý víkend nemohla odejít domů, protože jí někdo hrozil smrtí. (sfr)


Více o odkladu brexitu čtěte zde:

Vůdci EU dali premiérce Mayové 2 termíny odkladu brexitu. A to ještě s tvrdou podmínkou