Prezident Zeman by nejraději zničil Senát a to vyhladověním, jako ve středověku. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Prezident Miloš Zeman chce vyhladovět Senát za to, že horní komora parlamentu nezvolila prezidentova kandidáta Gerlocha do Ústavního soudu. Inspiraci pro svůj plán na zničení Senátu našel Zeman ve středověku, kdy vojska dobývala města tím, že je oblehla a vyhladověla.  

Prezident Miloš Zeman kritizoval při návštěvě Karlovarského kraje Senát, který odmítl jeho nominanta Aleše Gerlocha do funkce soudce Ústavního soudu. Představil při tom plán, jak se Senátu úplně zbavit.

Zeman uvedl, že senátoři udělali v případě Gerlocha chybu. Podle Zemana však uškodili hlavně Ústavnímu soudu, který mohl mít ve svých řadách „skvělého odborníka“.

Připomněl také, že to není poprvé, kdy Senát jeho návrh na ústavního soudce smetl ze stolu. Dodal proto, že nebude trucovat a zamyslí se nad tím, koho jiného by navrhl.

Náhradník ale podle něj nebude mít tak hlubokou znalost ústavního práva jako právě Gerloch.

Následně Zeman specifikoval, jak se horní komory parlamentu zbavit.

„Senát nelze zrušit ústavním zákonem z toho prostého důvodu, že ústavní zákon musí schválit obě komory Parlamentu. Ale ti, kdo jako já vystupují za zrušení Senátu, si povšimli, že při schvalování zákona o státním rozpočtu, vystupuje a jedná pouze Poslanecká sněmovna a Senát se k tomu vůbec nevyjadřuje,“ popsal prezident.

Zdůraznil, že součástí zákona o státním rozpočtu jsou i výdaje určené na provoz Senátu.

„Nazval jsem to – a konzultoval s některými politiky tento návrh, který je legitimní – vyhladověním Senátu. Koneckonců ve středověku se města dobývala tím, že se oblehla a počkalo se, až jim dojde jídlo. Nechci nikoho urazit, ale neumím si představit senátorky a senátory, že by vydrželi bez jídla a bez platu. To znamená, že by se rozpustili sami,“ upřesnil prezident České republiky. (sfr)