Pirátský senátor Wagenknecht tvrdí, že Andrej Babiš (na snímku ve vojenském oděvu) zcela "převzal stát", tedy Českou republiku. (Ilustrační foto).

Andrej Babiš v Česku převzal stát prostřednictvím nejvyšší formy korupce. Uvedl to bývalý Babišův náměstek na ministerstvu financí a dnešní senátor Lukáš Wagenknecht. Reagoval tak na rozhodnutí středočeského krajského úřadu, který zrušil rozhodnutí černošické radnice v kauze podezření ze střetu zájmů premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

„Všichni chodí kolem horké kaše. Za mě je to jednoznačné. Toto je další důkaz nejvyšší formy korupce ´state capture´ (převzetí státu), kterou řídí jeden člověk, shodou okolností bývalý agent STB,“ napsal na Babišovu adresu Wagenknecht na sociální síti..

Středočeský krajský úřad v tomto týdnu zrušil rozhodnutí černošické radnice v kauze podezření ze střetu zájmů premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Kraj tím vrátil celý případ k novému projednání.

Podle Babišových kritiků to dokazuje, že úřad jedná zaujatě.

Kauza se týká podezření, že Babiš dál ovládá média spadající pod holding Agrofert – a to navzdory tomu, že v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů vložil firmu do svěřenských fondů.

Úřad v Černošicích, kam spadají Průhonice, kde má premiér Babiš trvalé bydliště, premiérovi v lednu 2019 za přestupek v podobě střetu zájmů uložil pokutu. Babiš se ovšem odvolala případ dostali na stůj úředníci Středočeského kraje.

Andrej Babiš vše sleduje. Ve 3D.

Kritici Babiše poukazovali na to, že kraj vede Babišova stranická kolegyně Jaroslava Pokorná Jermanová, i na to, že na úřadu došlo v poslední době k reorganizaci, která vypadá velmi podezřele. Na to, že kraj nejedná nezaujatě, i teď poukazují někteří politici.

„Hromady institucí se shodují, že premiér je ve střetu zájmů. Až na jednu. ´Shodou okolností´ jde o instituci, kde po zveřejnění závěrů úřadu Černošice proběhla blesková utajená reorganizace,“ napsal předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Krajský úřad je nepochybně systémově podjatý a měl vyčkat na prošetření námitky této vady jeho rozhodování ze strany nadřízeného ministerstva. Premiér Babiš by se měl přestat schovávat za hejtmanku Jermanovou a nechat věc prošetřit nezávislý soud,“ uvedl europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

„Kauza premiéra Babiše se protahuje v Česku i Evropě, získává tím čas, což mu velmi vyhovuje. Měl by dnešní rozhodnutí zveřejnit, aby předešel spekulacím kolem důvodů vrácení do Černošic, i možné podjatosti,“ reagoval šéf české pobočky Transparency International (TI) David Ondráčka.

„Je těžké nyní hodnotit bez přístupu k dokumentům, zda je rozhodnutí relevantní a oprávněné, nebo zda úřad hraje pouze o čas, což nahrává spekulacím o podjatosti Středočeského kraje. Andrej Babiš by měl zveřejnit, a to ve veřejném zájmu, samotné rozhodnutí, a tak předejít spekulacím,“ žádá Babiše TI. (sfr)

Babiš se zatím vyhnul pokutě kvůli střetu zájmů: Kraj vrátil případ do Černošic