Andrej Babiš zatím nemusí platit pokutu kvůli možnému střetu zájmů, kterou mu v lednu udělil úřad v Černošicích.

Premiér Andrej Babiš (ANO) zatím pokutu kvůli možnému střetu zájmů platit nemusí. Středočeský kraj vrátil případ do Černošic k novému projednání. Předseda vlády se ke krajskému úřadu odvolal poté, co od černošisckého úřadu ve správním řízení dostal pokutu 200 tisíc korun. Úřad nyní bude muset rozhodnout znovu.

„Krajský úřad Středočeského kraje podle paragrafu 90 odstavce 1 písmeno b) správního řádu věc vrátil k dalšímu projednání úřadu Černošice. Tím je ‚řízení o odvolání‘ vedené krajským úřadem pro tuto chvíli ukončeno,“ oznámil úřad.

Středočeský kraj mohl původní verdikt zrušit, potvrdit nebo právě vrátit k dalšímu projednání.

„Je to jenom pokračování tahu proti mně. Já jsem splnil všechno podle lex Babiš. Mimochodem jsem slyšel, že kvůli tomuto zákonu, který byl přijat jen kvůli mně, už dneska na obcích je až osm tisíc různých stížností či udání. Já to odmítám a jsem přesvědčen, že ve finále ten spor vyhrajeme,“ reagoval na to Babiš.

Podnět na černošický úřad podala organizace Transparency International (TI). Ta tvrdí, že Babiš i nadále ovládá holding Agrofert a média, čímž porušuje zákon o střetu zájmů.

Babiš se už dříve hájil tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.

Babiš se odvolal v kauze střetu zájmů. Rozhodnutí Černošic může ovlivnit rozdělování dotací

(pel)