Ministryně práce a sociálních věcí Maláčová otočila a chce změnit dohodu s ANO o zvýšení rodičovské.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) podlehla tlaku naštvaných rodičů, kteří na ni útočili na sociálních sítích kvůli zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun, ale pouze pro novorozeňata. Maláčová nyní otočila a pod nátlakem rodičů chce přesvědčit hnutí ANO, aby byl příspěvek pro děti do 4 let, jak původně ČSSD navrhovala.

„Chceme přesvědčit koaličního partnera, že je nutné podporovat všechny rodiče. Můj původní návrh měl zvýšit vyplácení rodičáku všem rodinám s malými dětmi do čtyř let. A i když jsem pro něj zatím ještě nenašla podporu, tak to nevzdávám a budu bojovat,“ napsala Maláčová na Twitteru.

Na zvýšení rodičovského příspěvku od 1. ledna 2020 se shodla vládní koaliční rada. Ze současných 220 tisíc byl měl vzrůst na 300 tisíc korun.

Dávku však dostanou pouze rodiče novorozeňat po 1. lednu 2020. Původně ministryně slibovala, že na příspěvek dosáhnou rodiče všech dětí do 4 let.

Maláčové začaly na sociálních sítích chodit stovky naštvaných vzkazů rodičů, kteří se cítili podvedení. Vadí jim, že stát přidá všem důchodcům 900 korun, ale rodičovský příspěvek se zvedne pouze pro některé.

Proto se teď rozhodla přesvědčit koaličního partnera o změně názoru.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se však jednalo o návrh ČSSD.

„Ten návrh, že zvýšený rodičovský příspěvek bude platit od 1. ledna 2020, navrhl pan předseda Hamáček. Chápu, že se to matkám nelíbí. Ty, které budou rodit v prosinci, budou mít 220 tisíc, ty po 1. lednu pak 300 tisíc. Byl to návrh ČSSD a my jsme to akceptovali,“ řekl.

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček (ČSSD) naopak tvrdí, že jeho strana chtěla od samého začátku proplácení rodičovského příspěvku zpětně.

Mladé rodiny útočí na Babišovu vládu kvůli rodičovské: Je to podpásovka, píší lidé

Důchodci si příští rok polepší o 900 korun. Rodičovský příspěvek stoupne na 300 tisíc

(pel)