Google dostal již třetí pokutu od Evropské komise za zneužívání svého postavení na trhu.

Evropská komise už potřetí potrestala Google za zneužití postavení na trhu. Internetový gigant musí za omezování konkurentů na trhu s internetovou reklamou zaplatit 1,49 miliard eur (38 miliard korun). 

„Google zabetonoval svou dominantní pozici na trhu reklamy ve vyhledávačích a zabránil tlaku konkurence zavedením protikonkurenčních smluvních omezení u webových stránek třetích stran,“ uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Inzerenti a majitelé stránek tak měli menší výběr a výsledkem toho pak mohly být i vyšší ceny, které museli platit inzerenti a které se nakonec promítli do cen konečným spotřebitelům.

Podle Vestagerové tím firma porušila antimonopolní pravidla EU a poškodila zákazníky. Toto chování trvalo více než deset let.

Výše pokuty odpovídá 1,29 procentu obratu Googlu v loňském roce.

Je to už třetí pokuta pro Google, kterou od Bruselu dostal za zneužívání svého postavení na trhu.

Loni komise vyměřila Googlu rekordní pokutu 4,34 miliardy eur za zneužívání dominantní pozice operačního systému Android.

V roce 2017 dostal americký podnik od komise pokutu 2,42 miliardy eur za zvýhodňování své služby pro porovnávání obchodních nabídek.

(pel)