Česko letos pošle do zahraničí 150 milionů korun na pomoc uprchlíkům.

Česko pošle v letošním roce do zahraničí na pomoc uprchlíkům a státům čelícím migraci 150 milionů korun. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by podpora měla omezit  důvody pro migraci do Evropy. Peníze půjdou na Blízký východ, do severní Afriky a do balkánských zemí, které leží na jedné z migračních tras do Evropy.

„Loni byly migrační toky do Evropské unie nejnižší za pět let, ale nijak situaci nepodceňujeme a snažíme se pomáhat na místě v oblastech, odkud uprchlíci odcházejí, abychom zabránili velkým migračním tokům,“ uvedl Hamáček.

Zmínil třeba příspěvek pro ministerstvo vnitra Severní Makedonie na opravu hlídkového vrtulníku pro tamní bezpečnostní složky.

V letošním roce ČR daruje 50 milionů neziskovým organizacím.

Peníze jsou určeny na obnovu či výstavbu infrastruktury, na projekty podporující udržitelné živobytí a ochranu žen a dětí a na boj proti nelegální migraci v Mali, Nigeru, Čadu, Maroku a Libyi.

Dalších 10 milionů má dostat Itálie na projekty v severní Africe.

Na Blízkém východě patří mezi cílové státy Jordánsko a Libanon. Vnitro pošle 40 milionů na zlepšení životních podmínek, vzdělávání a rekvalifikaci migrantů v těchto státech.

Dar 25 milionů má Česko poskytnout Severní Makedonii na technické vybavení a infrastrukturu jejího azylového a migračního systému. Dalších 25 milionů má být rezerva.

(pel)