Bývalý vlastník společnosti OKD – nizozemská skupina (NWR) –  má v plánu zažalovat Českou republiku kvůli převzetí OKD. Tvrdí, že stát, který převzal černouhelné doly na Ostravsku loni prostřednictvím své společnosti Prisko, akcionáře NWR poškodil o stovky milionů eur.

Zprávu uveřejnily Hospodářské noviny (HN).

Bývalý vlastník dolů napsal dopis prezidentu Miloši Zemanovi, premiérovi Andreji Babišovi a na několik ministerstev.

Charlie Lightfoot, partner firmy Jenner & Block, která figuruje jako likvidátor NWR, v něm v souvislosti s převzetím dolů OKD státem uvádí, že se „jednalo o faktické znárodnění těžebního byznysu společnosti NWR“.

Postup ministerstva financí, které s plánem přišlo a na „nové“ OKD dohlíží, prý akcionáře NWR poškodil o stovky milionů eur.

V dopisu dále stojí, že pokud nedojde k dohodě do tří měsíců, zahájí britský likvidátor arbitráž u Mezinárodního centra pro řešení investičních sporů (ICSID) při Světové bance.

Podle náměstka ministerstva financí Ondřeje Landy je dopis určitým způsobem předžalobní výzva, ministerstvo si ale za svým postupem ohledně OKD stojí.

„Pokud se nedohodneme, jako vždy vybereme právní firmu a jsme připraveni se bránit,“ řekl Landa.

OKD se dostalo do úpadku v roce 2016 kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Podala na sebe insolvenční návrh, ve kterém uvedla, že více než 650 věřitelům dluží přes 17 miliard korun.

Věřitelé nakonec přihlásili pohledávky za více než 20 miliard korun, insolvenční správce Lee Louda ovšem pohledávky za většinu této částky popřel.

(pel)