Evropská komise (EK) přichystala odvetná opatření pro případ, že by americký prezident Donald Trump zavedl další cla na dovoz automobilů z Evropské unie (EU) do Spojených států. Brusel prý odpoví stejně radikálně. 

„Evropská komise si je vědoma, že americké ministerstvo obchodu dokončilo vyšetřování, zda dovoz automobilů představuje hrozbu pro národní bezpečnost USA. Pokud jeho zpráva povede ke krokům poškozujícím evropský export, bude Evropská komise reagovat rychlým a adekvátním způsobem,“ uvedl mluvčí komise Margaritis Schinas.

Americké ministerstvo obchodu konkrétní obsah rozhodnutí, které poslalo šéfovi Bílého domu, nezveřejnilo.

V případě, že by úřad dospěl k závěru, že národní bezpečnost je ohrožena, mohl by Trumpovi navrhnout zavedení nových cel.

Americký prezident má nyní lhůtu 90 dnů na rozhodnutí, zda bude jednat podle doporučení ministerstva obchodu.

Představitelé automobilového průmyslu nicméně očekávají, že ministerské stanovisko doporučení nějakého typu cla obsahuje.

Brusel už začal připravovat seznam amerických výrobků, které by se mohly stát terčem odvetných cel. Na seznamu se prý nacházejí například elektromobily. Odvetná cla by tak mohla zasáhnout například amerického výrobce elektromobilů Tesla.

Trump začal přemýšlet o uvalení cla ve výši 25 % v květnu 2018. Tehdy pověřil ministerstvo obchodu prošetřit vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost USA.

Spojené státy nyní uplatňují dovozní clo 25 procent na lehké nákladní vozy a pickupy a 2,5 procenta na menší auta. EU má na dovoz aut z USA jednotné clo deset procent.

(pel)