Americký prezident Donald Trump požaduje, aby si evropští spojenci USA vzali zpět přes 800 islamistů, které Američané zadrželi v Sýrii, a aby je postavili před soud. Pokud se tak nestane, Spojené státy je prý propustí. Chalífát podle Trumpa stojí před pádem. 

„Spojené státy žádají Británii, Francii, Německo a ostatní evropské spojence, aby si vzali zpět přes 800 islamistických bojovníků, které jsme zadrželi v Sýrii,” napsal Trump.

Alternativa podle něj není dobrá, protože by je Američané museli propustit.

„Nechceme se dívat, jak tito islámští bojovníci proniknou do Evropy, což se dá předpokládat, že udělají. My jsme udělali dost, utratili jsme dost. Nyní je čas, aby svou práci vykonali i ostatní. My se po porážce chalífátu stáhneme,“ šéf Bílého domu.

Syrským demokratickým silám (SDF) se v sobotu s podporou amerického letectva podařilo dobýt část poslední větší enklávy Islámského státu (ISIS), města Baghúz na východě Sýrie. Arabsko-kurdské síly očekávají ohlášení vítězství ve „velmi krátké době” v příštích dnech.

Teroristická organizace ovládá již poslední stovky metrů čtverečních.

Ke stažení amerických vojáků ze Sýrie nedojde najednou, ale postupně. Americký zmocněnec pro Sýrii James Franklin Jeffrey uvedl, že USA o tom budou jednat se spojenci.

(pel)