Andrej Babiš (ANO) chce zrušit superhrubou mzdu a snížit daně zaměstnancům. Podle předsedy opozičních občasných demokratů Petra Fialy jde jen o prázdná slova. (Ilustrační foto)

Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil v ČR zrušit superhrubou mzdu a také snížit daně zaměstnancům. Podnikatelům chce ulevit tím, že by stát by omezil kontroly nejvýše na pět za rok. Na jeho slova zareagoval předseda ODS Petr Fiala. Ten uvedl, že s předsedou vlády sice souhlasí, ale nerozumí tomu, proč dělá pravý opak. 

„Zrušíme superhrubou daň a snížíme daně,“ řekl Babiš na sněmu hnutí ANO, kde si členové volili nové vedení.

Podnikatelům chce ulehčit i tím, že by stát omezil kontroly nejvýše na pětkrát ročně. Česko podle něj něj nesmí být montovnou pro nadnárodní firmy.

„Chceme malý a levný stát, který nikoho neotravuje,“ prohlásil.

Nedávno jeho hnutí přišlo s návrhem, že by nejmenší podnikatelé měli možnost hradit daně a zdravotní a sociální odvody jednou pevnou částkou. Nejmenší živnostníci by se tak zbavili administrativy s daňovým přiznáním i kontroly. Babiš tento slib znovu zopakoval.

Předseda ODS Petr Fiala považuje náhlé Babišovo prozření jen za marketingový trik.

„Andrej Babiš sní o malém a levném státu, který nikoho neotravuje. Souhlasím s ním, jen nerozumím tomu, proč uplynulých 5 let dělal ve funkci ministra financí a premiéra pravý opak,“ napsal Fiala na Twitteru.

Zdůraznil, že za posledních pět let narostl počet státních zaměstnanců o 45 tisíc a výdaje na jejich platy o 75 miliard korun.

Babiš zůstává předsedou hnutí ANO

Hnutí ANO si na sněmu volilo nové vedení. Podle očekávání pozici lídra obhájil premiér a dosavadní lídr strany Andrej Babiš.

Získal hlasy 206 z 238 delegátů přítomných na celostátním sněmu, tedy 86,5 procenta. Proti hlasovalo 13 delegátů a 19 se zdrželo. Ve volbě neměl Babiš protikandidáta.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil na Twitter napsal, že delegáti hnutí ANO si opět zvolili do svého čela člověka, kvůli kterému se naše země po všech jeho absurdních kauzách zase jednou ocitla na seznamu států východní Evropy.

ANO chce zjednodušit podnikání malým živnostníkům. Podle ODS jde o marketingový trik

(pel)