Lékaři v Česku odmítají zavedení povinné e-neschopenky v současné podobě, systém nechtějí používat.

Lékaři v Česku protestují proti zavedení elektronických neschopenek v nynější podobě. Podle lékařů i Hospodářské komory je návrh, který by měl vstoupit v platnost od července 2019, „polovičatý“, přináší jen práci navíc a nemá žádný přínos pro zaměstnance ani zaměstnavatele. Systém proto odmítají používat. 

„Místo aby lékařům, zaměstnavatelům i zaměstnancům e-neschopenka usnadnila život, postará se o pravý opak,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů (SPL) Petr Šonka.

Lékař má totiž České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) reportovat elektronicky a současně papírově.

„Na každou e-neschopenku padne pět papírů. A co je obzvlášť absurdní – zaměstnavatel se o nemoci svého zaměstnance nedozví on-line nic. Do databáze e-neschopenek bude mít totiž přístup pouze ČSSZ,” vysvětlil.

Sdružení zdůraznilo, že elektronizaci neschopenek neodmítá, ale v současné podobě je pro lékaře nepřijatelná.

„Pokud MPSV tento zmetek, který označuje za funkční e-neschopenku, opravdu povinně zavede, my jej používat nebudeme. Praktičtí lékaři budou nadále vystavovat papírové neschopenky a k e-neschopence přistoupíme až poté, co se od 1. 1. 2020 rozjede skutečně plně funkční model,” řekl Šonka.

Plně funkční systém od roku 2020

Také Hospodářská komora kritizuje fakt, že by do systému nemohli nahlížet zaměstnavatelé.

„Zaměstnavatelé by přístup k informaci měli mít automatický a on-line, nikoli na vyžádání a k tomu se značným zpožděním,” řekl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Narážel tak na osmidenní lhůtu, kterou by měla mít ČSSZ na vyřízení žádosti zaměstnavatele o sdělení údajů o neschopnosti pracovníka.

Komoře vadí také to, že namísto elektronizace celého systému by mělo docházet pouze k zasílání dat vzniku a ukončení pracovní neschopnosti na portál ČSSZ. Vyzvala proto MPSV, aby byl návrh stažen z projednávání ve sněmovně.

Centrální úložiště e-neschopenek, do kterého by měli přístup lékaři, zaměstnavatelé, zaměstnanci i Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) by mělo podle MPSV fungovat od 1. ledna 2020.

E-neschopenky ale budou pro lékaře povinné už od 1. července 2019. Lékaři budou muset posílat informaci o začátku a konci nemoci, a to nejpozději druhý pracovní den. Tyto formuláře se ale zatím bude elektronicky odesílat pouze ČSSZ, lékaři navíc ale budou muset zasílat i papírovou podobu.

(pel)