Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) navrhuje rychleji vyhostit z Česka cizince, kteří zde páchají trestné činy. (Ilustrační foto)

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček navrhuje, aby Česko mohlo rychleji vyhostit cizince a zrušit mu povolení k pobytu v případě, že bude opakovaně páchat trestnou činnost. Hamáček chce celý proces zkrátit na půl roku, nyní to může trvat až 2 roky.

Zprávu uveřejnil server iDnes.cz

„Opakované odsouzení pro úmyslný trestný čin představuje zcela legitimní důvod pro zrušení pobytu cizince. V případě této recidivující osoby je totiž zjevné, že nesměřuje k nápravě a jeho pobyt v naší zemi ohrožuje bezpečnost státu a jeho obyvatel,“ řekl.

Hamáček chce změnu protlačit jako pozměňovací návrh do vládního návrhu zákona o pobytu cizinců na území České republiky.

Samotné rušení povolení k pobytu podle něj trvá dnes v součtu s navazujícími opravnými prostředky i více než dva roky.

„A to i v případě, kdy tito cizinci představují pro Českou republiku bezpečnostní hrozbu. Mým cílem není tyto cizince připravit o procesní práva, která jim garantuje náš ústavní pořádek, tedy především o právo obrátit se na nezávislý soud. Ale mým cílem je nastavit celý proces tak, aby se ta doba zkrátila na méně než šest měsíců,“ vysvětlil.

Ministr chce proces zkrátit mimo jiné tím, že by soud i Nejvyšší správní soud měly na rozhodnutí o odvolání nejvýše 90 dní. V současnosti žádné takové lhůty neexistují.

V předchozích dvou letech bylo podle ministra takových řízení vždy kolem 400.

Podle vládního návrhu zákona o pobytu cizinců, který sněmovnou prošel druhým čtením, budou cizinci mít povinnost do jednoho roku od příjezdu do země absolvovat integrační kurz.

Ve hře je i zavedení kvót pro vydávání povolení k dlouhodobému pobytu za účelem výdělečné činnosti v zemi.

Dolní komora dnes dokončila druhé kolo projednávání novely. Rozhodnout by se mělo nejspíš v březnu.

(pel)