Matador dálkových soutěží Tomáš Tomeček se na jedenáctém ročníku rallye Africa Eco Race umístil na pátém místě mezi kamiony, když ve své Tatře T 815 sám bez navigátora překonal nástrahy afrických dun. Tomáš Tomeček se však neobešel bez technických problémů. Do cíle senegalského Dakaru se dostal díky pomoci druhé závodní Tatry, která v Africe letos startovala.

Stále populárnější dálková soutěž Africa Eco Race, která navazuje na původní africkou rallye Dakar, byla svědkem výjimečného výkonu jezdce týmu Promet/Czechoslovak Group Tomáše Tomečka. Ten byl se svým závodním speciálem Tatra T 815 s originálním tatrováckým dvanáctiválcovým motorem po čtvrté etapě závodu na prvním místě.

Kvůli technickému problému v páté etapě se spojkovou hřídelí se však v tabulkách propadl.

„Byla to velká škoda, protože výměna tohoto dílu by trvala maximálně hodinu. My jsme ale náhradní díl neměli s sebou, proto jsme museli vymyslet jiné řešení. Zavolal jsem Petru Čapkovi a ten nám spojkovou hřídel ze své Tatry půjčil,“ řekl k technickým problémům Tomáš Tomeček.

Ztráta způsobená výpadkem v páté etapě činila přibližně 17 hodin. Přesto se Tomáš Tomeček snažil ztrátu za volantem své Tatry T 815 co nejvíce stáhnout. Z deseti měřených etap tři vyhrál, dvakrát byl druhý a dvakrát třetí.

Tomáš Tomeček provozuje celkem čtyři Tatry 815. Jednu závodní, druhou asistenční a další dvě plní funkci tzv. balai. Jedná se o pomocné odtahové vozy, které v rallye pomáhají závodníkům v nesnázích.

„Byl to opravdu náročný ročník, především kvůli opravám, které jsme na našich vozech museli udělat. Přesto to bylo znovu krásné africké závodění a jsem velmi šťastný, že jsme se všemi čtyřmi tatrovkami dojeli až k Růžovému jezeru do Dakaru,“ hodnotil celý závod Tomeček.

Tomáš Tomeček jel na Africa Eco Race už po deváté v řadě s vozem Tatra T 815 s originálním tatrováckým vzduchem chlazeným motorem týmu Promet/Czechoslovak Group, který tradičně připravuje i za podpory kopřivnické automobilky Tatra Trucks.

Holding Czechoslovak Group je partnerem Tomáše Tomečka již několik závodních sezon a toto spojení přineslo nejeden úspěch.

Loni Tomáš Tomeček na desátém ročníku rallye Africa Eco Race získal stříbrnou trofej, když jel ve svém tatrovce zcela sám bez dalších členů posádky, stejně jako tomu bylo letos. Celkem má na svém kontě už dvacet tři startů na dálkových soutěžích. Z toho jako pilot dosáhl s tatrou v Rallye Dakar na stříbrnou i bronzovou příčku a jako navigátor stanul na stříbrném a také na tom nejvyšším, zlatém stupni vítězů. V rámci Africa Eco Race vyhrál třikrát, třikrát skončil druhý a dvakrát třetí.

CZECHOSLOVAK GROUP je holding navazující na tradici československého průmyslu, který podporuje a dále rozvíjí aktivity tradičních českých a slovenských společností v oblasti civilní i obranné průmyslové produkce. Jeho portfolio zahrnuje výrobu a prodej strojírenských produktů pro automobilový, železniční, letecký či hodinářský průmysl, dále výrobu speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů či munice.

Skupina klade silný důraz na kvalitu svých produktů a služeb a na exportní aktivity. S produkty společností holdingu se lze setkat na všech kontinentech a počet jeho zákazníků se nestále rozrůstá. Podniky holdingu CZECHOSLOVAK GROUP zaměstnávají více než 8000 osob a v roce 2017 vygenerovaly tržby v hodnotě 25 mld. Kč.

Akciová společnost TATRA TRUCKS převzala v roce 2013 světoznámou kopřivnickou automobilku, která po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Vedle standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka. Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu. Automobilka TATRA TRUCKS zaměstnává více než 1100 lidí a dalších více než 600 pracuje v dceřiném podniku TATRA METALURGIE zaměřeném zejména na slévárenství a kovárenství. (sfr)