Palachiáda po 50 letech: Na Václavském náměstí v Praze se 18. ledna 2019 pokusil upálit muž.

Palachiáda po 50 letech. Půl století po činu Jana Palacha se u sochy Svatého Václava na Václavském náměstí v Praze krátce po 15. hodině zapálil muž ve věku 54 let. Nejdříve se polil hořlavinou a vzápětí zažehl oheň. Kolemjdoucí ho  později uhasili. Muž má údajně popáleniny na 30 procentech těla.

Záchranáři odvezli sebevraha do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a uvedli ho do umělého spánku se zajištěnými dýchacími cestami.

„Těsně před tím tady měl udělaný stojan se dvěma cedulkami. Jeden byl v arabském písmu, což už mi prvotně dělalo nepříjemně a něco si furt brebentil. Ale měl tam pověšené dva křesťanské křížky. Pak se polil a zapálil, popsal událost jeden ze svědků.

Následně ho přiběhli hasit lidí z blízké restaurace pomoc hasicího přístroje. Jiná kolemjdoucí se prý sebevraha pokoušela hasit svou taškou…

Záchranáři následně poskytli přímo na Václavském náměstí popálenému muži neodkladnou péči. Pacienta s popáleninami na cca 30 % těla uvedli do umělého spánku a se zajištěnými dýchacími cestami ho transportovali do FNKV.

Okolnosti události prověřuje policie. Z důvodu vyšetřování odklonila dopravu na Václavském náměstí do ulice Krakovská.

Naposledy se na Václavském náměstí v březnu 2003 upálil tehdy devatenáctiletý Zdeněk Adamec z Humpolce, který se odkazoval na činy Jana Palacha a Jana Zajíce. Mladík tehdy zanechal dopis nazvaný Pochodeň 2003, kde uvedl, že jde o protest proti „takzvanému demokratickému systému“. Lidé pak na místo jeho upálení pokládali květiny, vzkazy a svíčky. (sfr)