Exprezident Václav Klaus podpořil prezidenta Zemana ve sporu s bezpečnostními službami, jež Zeman označuje za „čučkaře“. Materiály českých tajných služeb označil Klaus za bezcenné a nepřínosné s tím, že je jako prezident nikdy nečetl. Šéfy bezpečnostních služeb by Klaus za rozpoutání aféry kokem firmy Huawei nejraději poslal na lékařské vyšetření. 

V podobných situacích, jako jsou spory Zemana se šéfem BIS Michalem Koudelkou či s ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušanem Návrátilem, by však prý Klaus nevolil tak ostrý tón, jaký používá prezident Zeman.

Někdejší prezident Václav Klaus to uvedl v rozhovoru pro deník MF DNES.

„Z těch několika vět, které proběhly veřejně v médiích, mám pocit, že Zeman má na práci všech našich služeb – ať už se jmenují jakkoli – prakticky shodný názor jako já. Jejich materiály jsem nikdy nečetl, protože jsem nechtěl ztrácet čas bezcennými zprávami, které většinou neobsahovaly vůbec nic zajímavého, vůbec nic přínosného,“ uvedl Klaus.

Zdůraznil však, že nedůvěřuje ani zprávám podobných amerických či britských služeb. Zastává prý názor, že politika by se měla „hrát“ nahlas a před veřejností.

„Všechny teorie zákulisních her jsou pro mě nepřijatelné,“ podotkl český exprezident.

Zeman na začátku prosince loňského roku uvedl, že za celých šest let, kdy je prezidentem, BIS neodhalila žádného ruského ani čínského špiona, ani nepředložila pro svoje tvrzení žádné důkazy.

„Vymýšlejí si špiony,“ prohlásil Zeman.

„Jsou to čučkaři,“ vzkázal na adresu výsledků bezpečnostních služeb.

Klaus však toto pejorativní označení pokládá za směšné a dětinské.

Potenciální bezpečnostní hrozbu při používání hardwaru a softwaru čínské firmy Huawei, kterou oznámil ředitel NÚKIB Dušan Navrátil, označil Klaus za významnou.

Podle Klause je Česká republika pro Čínu jen „zrnko písku“. Nevidí proto důvod, proč by měla Čína tendenci sledovat, co se děje v ČR.

„Myšlenka že by mě mohl ovlivnit tweetující hacker z Číny jednou větou, je tak dětinská, že bych lidi poslal na nějaké vyšetření,“ řekl. (sfr)