Poplatek za žádost o rozvod by se mohl zvýšit ze současných 2000 Kč na 7000 Kč.

Vláda se chystá radikálně zdražit rozvody manželství. Poplatek by se mohl nově zvýšit o 5 tisíc korun – z dosavadních 2 na 7 tisíc korun. Týkalo by se to případů, že by o rozvod stál jen jeden z páru.

Se zvýšením poplatků za rozvod počítá vládní návrh novely zákona o soudních poplatcích, která se primárně týká zvažovaného zavedení zálohovaného výživného.

„Smyslem je zvýhodnit případy, kdy se manželé dokážou dohodnout na všech okolnostech souvisejících s rozvodem, zejména na úpravě poměrů nezletilého dítěte pro dobu po rozvodu,” uvedli autoři novely.

Dvojice, které by se na rozvodu dopředu dohodly, by dál měly platit 2000 korun. Pokud by o rozvod žádala jen manželka nebo manžel, hradili by 7000 korun.

Dohodu o péči o potomka by manželé mohli před rozvodem uzavřít u notáře. Soud by pak už jen přezkoumal, jestli jsou upraveny všechny potřebné náležitosti. Mohl by ji i přehodnotit, například kdyby se uvedené majetkové poměry lišily od skutečnosti a domluvená ustanovení byla v rozporu se zájmem dětí.

Soud by se měl dál podle návrhu snažit manžele vést k odstranění příčin rozvratu vztahu a usilovat o jejich smíření. Pokud to nebude možné, měl by nově přispět k nalezení smírného řešení kvůli zájmu dítěte.

Rodičům tak může uložit až tříměsíční smírčí či mediační jednání nebo rodinnou terapii a nařídit setkání s dětským psychologem.

Podle údajů Českého statistického úřadu se v Česku rozpadá téměř polovina manželství. Dvojice spolu vydrží ale déle než dřív. Zatímco v roce 2000 manželské soužití trvalo 11 let, v roce 2017 to bylo přes 13 let.

(pel)