Ve Finsku přibývá případů znásilnění. Z sexuálního násilí jsou obviňováni migranti, země proto chystá přísnější tresty pro cizince.

Finskem otřásla série případů znásilnění. Z sexuálního násilí jsou obviňováni migranti. Finský parlament se proto chystá zavést přísnější opatření proti zločincům cizího původu. Naposledy policie o víkendu zatkla 3 cizince, kteří jsou podezřelí z množství sexuálních útoků a znásilnění nezletilých.  

„Je nepřijatelné, že někteří lidé, kteří u nás požádali o azyl, sem přinášejí zlo a přispívají ke zhoršení bezpečnostní situace,“ uvedl v prohlášení finský prezident Sauli Niinistö.

Zatýkání v souvislosti se sexuálním napadením byla v posledních týdnech nahlášena i z města Oulu.

Desítky tisíc Finů podepsaly petici, která žádá zrušení azylu pro osoby usvědčené ze sexuálních zločinů.

Ve Finsku se 14. dubna uskuteční parlamentní volby a sexuální násilí se stalo významným předvolebním tématem. Zvyšuje se také podpora protiimigrační Strany Finů.

Poslanci se v reakci na sexuální zločiny na jednání v parlamentu shodli, že je třeba přijmout nová, naléhavá opatření.

Mohly by mezi nimi být i odebrání finského občanství usvědčeným sexuálním násilníkům cizího původu a zvýšení minimálního trestu za sexuální zneužívání nezletilých, napsala agentura AFP.

Finská policie v roce 2018 obdržela 1400 hlášení o sexuálních útocích proti dětem. Ve 25 procentech případů byl podezřelý cizího původu.

„Nejvíce jsou v této statistice zastoupeni lidé z Iráku, Afghánistánu a Estonska,“ uvedl Pekka Heikkinen z finské policie.

(pel)