Dohoda o brexitu v britském parlamentu napoprvé neprošla.

Dolní sněmovna britského parlamentu odmítla dohodu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, kterou s Bruselem dojednala konzervativní britská premiérka Theresa Mayová. Předsedkyně vlády musí Dolní sněmovně do 21. ledna představit plán dalšího postupu. Opoziční labouristé podali návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

Dohodu o podmínkách odchodu Velké Británie z EU podpořilo 202 zákonodárců, proti bylo 432. Británie má EU opustit 29. března 2019.

Mayová by teď měla na základě nedávno schváleného dodatku zákona představit „plán B“, tedy další postup ohledně odchodu země z EU.

Alternativami jsou odložení brexitu, předčasné volby, druhé referendum o vystoupení, ale i neřízený brexit bez dohody.

Poté, co poslanci jasně odmítli její dohodu s Bruselem, Mayová řekla, že strategií vlády není marnit čas až do neřízeného brexitu. Za nejlepší cestu vpřed považuje spořádaný odchod z EU s „dobrou dohodou“.

„Dnešní hlasování nám neříká nic o tom, co si tato sněmovna přeje,“ podotkla Mayová.

„Neříká nic o tom, jak, nebo zda vůbec hodlá ctít rozhodnutí Britů v referendu z roku 2016,“ dodala.

Hlavním sporným bodem odmítnuté dohody s EU je takzvaná irská pojistka, tedy záložní řešení, které by mělo zabránit vzniku přísného režimu na hranici britského Severního Irska a Irské republiky. To vadí řadě britských zákonodárců, podle kterých by aktivace pojistky znamenala dlouhodobé připoutání Británie k unijním strukturám.

Juncker pohrozil

Britské odmítnutí dohody přiblížilo chaotický brexit, pohrozil z Bruselu šéf EK Juncker.

Jasné odmítnutí dohody o brexitu v britské sněmovně zvýšilo riziko neuspořádaného odchodu Británie z EU, tedy bez společného ujednání o jeho podobě, uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

EU podle něj výsledku lituje a vybízí britskou stranu, aby co nejdříve vyjasnila své úmysly.

Juncker zdůraznil, že EU si brexit neupravený žádnou dohodou s Londýnem nepřeje. Komise podle něho bude dál pracovat na tom, aby EU byla na takovou situaci plně připravena.

Britské nejasnosti

Britský parlament měl o brexitu rozhodovat už v prosinci, ale hlasování bylo ze strany premiérky odvoláno. Vysvětlila to tím, že pochopila, že by v současné době dohoda nebyla schválena. Mayová ale zákonodárce vyzvala, aby se zamysleli nad tím, zda brexit vůbec chtějí.

Mayová během úterka znovu vyzvala Dolní sněmovnu, aby její dohodu při hlasování podpořili. Jinak podle ní hrozí odchod země z Evropské unie bez dohody, ale i „mnohem větší nebezpečí, že neodejdeme vůbec“.

„Ať už jste dříve došli k jakémukoli závěru, podívejte se během následujících 24 hodin na tuto dohodu ještě jednou,“ řekla Mayová.

Německá kancléřka Angela Merkelová podle listu The Sun nabídla Mayové další ústupky, pokud zákonodárci neschválí nynější podobu dohody o brexitu.

Údajně měla EU přesvědčit irského premiéra Lea Varadkara, aby souhlasil, jak dlouho může maximálně platit tzv. irská pojistka. Ta by mohla udržet Británii v celní unii s EU, dokud se nevyřeší sporné otázky. Měla by garantovat, že mezi Velkou Británií a Irskem nevznikne pevná hranice.

Mayová má možnost se vrátit do parlamentu s novým plánem. Jednou z možností je, že by jela do Bruselu získat silnější záruky.

Jestliže by nebyla úspěšná, mohla by se uskutečnit idea konzervativních poslanců vyjednat druhý zákon o odchodu z EU. (pel)