Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) a zástupci Prahy se domluvili na výkupu parcel k Pražskému okruhu.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) a zástupci Prahy se dohodli na výkupu pozemků pro úsek 511 Pražského okruhu. Územní rozhodnutí pro stavbu chce získat letos. Stavět by se podle Ťoka mělo začít v roce 2021, severní části Pražského okruhu pak po roce 2024.

Stát bude podle Ťoka vykupovat větší podíl pozemků pro tzv. ochranná pásma kolem budoucí komunikace. Podotkl, že magistrátu by vykupování mohla ulehčit novela zákona o liniových stavbách.

Náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) jednání považuje za úspěch. Úsek 511 má propojit dálnice D1 a D11.

Protože je Pražský okruh součástí dálniční sítě, staví ho stát, respektive Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Stát se nicméně domluvil s městem ohledně spolupráce na odkupech pozemků.

Dohoda je taková, že ŘSD vykoupí pozemky přímo pod plánovanou komunikací a magistrát ty okolo, kde mají vzniknout pásy zeleně, které zmírní hluk pro okolní obyvatele.

„Dneska jsme se dohodli, že uděláme dodatek k memorandu, na základě kterého bude ŘSD schopna vykupovat větší podíl pozemků a ty potom předá Praze tam, kde budou potřeba kvůli dalším zeleným plochám a ekologickým opatřením,“ řekl Ťok.

Územní rozhodnutí pro úsek 511 by chtěl ministr získat ještě letos, a to včetně vyřešení případných odvolání.

(pel)