Stát vybral na daních zase o něco více. V roce 2018 jen na DPH získal přes 413 miliard korun.

Finanční úřady v Česku vybraly v roce 2018 na dani z přidané hodnoty (DPH) 413,3 miliardy korun. Je to meziročně o 8,3 procenta více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral 174 miliard korun, a výběr daně tak stoupl meziročně o 2 procenta.

Vyplynulo to z údajů zveřejněných Finanční správou.

Celkové příjmy státu z daní bez pojistného na sociální zabezpečení loni vzrostly o 67 miliard na 1019,8 miliardy korun. Meziročně je to 7 procent.

„Skutečný meziroční růst inkasa DPH byl vyšší než odhadovaný meziroční růst výdajů na spotřebu vlády a domácností, což indikuje stále pozitivní dodatečný efekt ze zavedení elektronické evidence tržeb, kontrolního hlášení a celkově to znamená efektivnější výběr tohoto daňového příjmu,“ uvedlo ministerstvo financí na počátku ledna.

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně. Jejich výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů.

Na kraje je vyčleněno 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob.

Samotný státní rozpočet loni z DPH získal 279 miliard korun, meziročně o 4,9 procenta více.

Na firemních daních do státní pokladny šlo 117,5 miliardy korun, meziročně o dvě procenta více.

Z výsledků státního rozpočtu za loňský rok také vyplynulo, že celostátní inkaso spotřebních daní loni stouplo o 2,8 procenta na 167,5 miliardy korun.

Od roku 2017 je účinný zákon o dani z hazardních her. Ten zavedl daň z hazardních her a daň z technických her, které nahradily odvody z loterií. Na dani z technických i hazardních her loni stát zatím získal zhruba 10 miliard korun.

(pel)