Kompromisní návrh o referendu je podle předsedy SPD Tomia Okamury jen šaráda na občany.

Předseda SPD Tomio Okamura zkritizoval kompromisní návrh k zákonu o referendu. Podle něj by kvůli některým parametrům předlohy k referendu nikdy nedošlo, respektive by bylo vždy neplatné, a navíc by nebylo možné hlasovat o vystoupení z EU nebo z NATO. Jde proto prý o „šarádu na občany“.

Zprávu uveřejnil server ČT24.cz.

„Když se podíváme na ten kompromisní návrh ANO, ČSSD, Pirátů a KSČM, tak navrhují takové parametry, že referendum nebude nikdy uskutečnitelné. Je to taková šaráda na občany, aby se vlk nažral a koza zůstala celá,“ řekl Okamura v pořadu Události, komentáře.

K předloze sociálních demokratů existuje už celková úprava. Na té panuje shoda mezi vládními ANO a ČSSD a opozičními Piráty.

Kompromisní návrh předpokládá, že k vyvolání referenda bude nutných nejméně 450 tisíc podpisů. Nebylo by možné měnit ústavu ani hlasovat o vystoupení z EU nebo z NATO.

Výsledek by byl závazný jen tehdy, pokud by na položenou otázku odpověděla kladně minimálně čtvrtina ze všech voličů, tedy asi 2 miliony obyvatel.

Podle předsedy SPD jsou u referenda důležité 4 parametry.

„Je to počet podpisů pro vyvolání referenda – v kompromisním návrhu je stanovena hranice 450 tisíc hlasů. Druhý parametr: jestli je závazné či nezávazné – tady je shoda na závazném, to je jediná shoda napříč,“ domnívá se.

„Třetím parametrem je šíře otázek – tady je zásadní neshoda s SPD a posledním parametrem je, zda má být nějaké kvórum: a to oni si nastavili tak vysoko, že nikdy žádné referendum nebude platné,“ podotkl.

SPD v roce 2018 předložila vlastní návrh, stejně tak i komunisté.

Okamurovci prosazují tzv. švýcarský model – tedy aby bylo možné rozhodovat i o ústavě.

„My v SPD si myslíme – a jsme bohužel v menšině, že tato země patří občanům, nikoliv vyvoleným elitám. Občan jako majitel země by měl možnost hlasovat,“ uvedl.

Podle SPD by stačilo k vyvolání referenda jen 100 tisíc podpisů a bylo by možné hlasovat i o vystoupení z EU nebo Severoatlantické aliance. Z referenda by však vyňal případné změny Listiny základních práv a svobod.

(pel)