Americký prezident Donald Trump už nechce na hranicích s Mexikem betonovou zeď. „Na žádost demokratů” prý souhlasí s tím, že jižní hranici USA s Mexikem bude chránit ocelová bariéra. Šéf Bílého domu trvá na částce 5,7 miliardy dolarů (přes 127 miliard korun), za kterou se postaví.

Trump to uvedl v televizním projevu.

Americký prezident upozornil, že „absolutně kritická situace“ na hranicích vyústila v bezpečnostní a humanitární krizi. Prezident v projevu řekl, že prostupná hranice není schopna zabránit pronikání ilegálních migrantů, pašeráků drog a zločinců z Mexika do Spojených států.

Nouzový stav, o kterém spekulovala některá média, ale nevyhlásil. Umožnil by mu uvolnit peníze na stavbu zdi bez souhlasu zákonodárců a obejít tak ústavní právo Kongresu na kontrolu federálních výdajů. Podle všeobecného mínění by tím ale vyvolal vlnu žalob.

Dále vyzval opoziční demokraty, aby se s ním v Bílém domě setkali k jednání, protože „nečinnost politiků je nemorální“.

„Kolik americké krve musí být ještě prolito, než Kongres zareaguje?“ řekl Trump.

Narážel tak na případy, kdy migranti bez dokladů chladnokrevně zavraždili občany USA.

Demokraté na Trumpův projev reagovali. Prezident podle nich straší národ, místo aby uváděl fakta.

Šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová prohlásila, že „lidé stojící na hranicích nejsou bezpečnostní hrozbou, ale humanitární výzvou“. Dodala, že „prezident Trump nesmí držet americké občany jako rukojmí, musí skoncovat s vyráběním krizí a musí uvolnit peníze pro financování vlády“.

Podle kritiků prezidenta by účinek hraniční zdi byl sporný. V roce 2018 bylo na hranicích s Mexikem zadrženo 400 000 lidí. To je výrazně méně než na přelomu století. Tehdy počty pokusů o ilegální přechod dosahovaly každoročně milionu.

Většina cizinců, kteří v USA žijí bez platných dokladů, navíc podle statistik nepronikla na území Spojených států ilegálně. Tito lidé přicestovali s platným vízem, ale po vypršení jeho platnosti v zemi zůstali.

(pel)