Malajsie zažalovala finanční společnost Goldman Sachs a její dva bývalé zaměstnance v souvislostí s korupcí a praním špinavých peněz ve skandálu malajského státního fondu 1MDB. Malajský hlavní prokurátor uvedl, že obžaloba byla podána kvůli podávání falešných informací za účelem zpronevěry 2,7 miliardy dolarů (61,1 mld. Kč) z majetku malajského fondu 1MDB.

Finanční hotovost byla získána úpisem dluhopisů. Manažerem emise dluhopisu v celkového hodnotě 6 miliard dolarů byla právě společnost Goldman Sachs.

Skandál fondu 1MDB se vztahuje k vyvádění finančních prostředků ze státního fondu na účty soukromých osob. Fond byl založen v roce 2009 bývalým malajským ministerským předsedou Nadžíbem Razakem, který také údajně ze zpronevěr ve fondu nejvíce profitoval.

Podle zdrojů z vyšetřování Razak z fondu pro svou soukromou spotřebu „odklonil“ celkem 700 milionů dolarů (15,8 mld. Kč).  Skandál významně přispěl k volební porážce premiéra ve volbách v letošním květnu, po kterých dostalo vyšetřování zpronevěry ve fondu nový impuls.

Nadžíb Razak je nyní obviněn z několika trestných činů a jeho proces by měl v Malajsii začít příští rok.

Goldman Sachs obdržel za úpis emise dluhopisů na první pohled neuvěřitelnou provizi 600 milionů dolarů. Dva obžalovaní bývalý zaměstnanci finanční společnosti jsou také vyšetřování ve Spojených státech.

Oba jsou stíhání za praní špinavých peněz a provádění korupčních praktik v zahraniční. Jeden z nich už přiznal vinu a spolupracuje s vyšetřovateli. Druhý zatím zůstává v malajském vězení a Spojené státy žádají o jeho vydání.

Goldman Sachs označil obvinění jako neopodstatněná. Zůstává však otázkou, do jaké míry se jednalo o akci dvou nezodpovědných zaměstnanců bez vědomí společnosti. Americké ministerstvo spravedlnosti uvádí, že celé miliardové korupční schéma by nebylo možné bez spolupráce „ostatních“ zaměstnanců Goldman Sachs. (mar)