Evropská komise (EK) požaduje, aby Itálie v návrhu rozpočtu na rok 2019 ušetřila dalších 2,5 až 3 miliardy eur (až 77 miliard korun). Po Francii, která nedávno ohlásila rozpočtový schodek přes 3 % hrubého domácího produktu (HDP), však EK škrty nevyžaduje.

EK v listopadu požádala současnou italskou vládu, aby svůj rozpočtový plán přepracovala, protože se neřídil pravidly Evropské unie. Nesnižoval zadlužení země a plánovaný schodek 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) byl třikrát vyšší, než jaký avizovala předchozí vláda.

Řím v obavách z disciplinárního řízení, které by mohlo vést až k uvalení výrazných finančních postihů, souhlasil se snížením schodku na 2,04 procenta.

Jednání o návrhu italského rozpočtu komplikuje fakt, že rozpočtová pravidla Evropské unie příští rok velmi pravděpodobně poruší i Francie, jak signalizují někteří členové její vlády po protestech takzvaných žlutých vest. Komisař pro hospodářské záležitosti Pierre Moscovici v pondělí rádiu RTL řekl, že možné překročení schodkových pravidel lze tolerovat, pokud půjde jen o přechodné opatření. (jaz)