Ceny bytů v Praze stále rostou, i když o něco pomaleji než v loňském roce.

Ceny nových pražských bytů k září 2018 meziročně vzrostly o 11 procent. Je to pomalejší růst než loni, kdy to bylo 19 procent. Ukázala to každoroční analýza Institutu plánování a rozvoje (IPR). S ohledem na demografické a ekonomické faktory se navíc dá předpokládat další růst cen.

Analýza zahrnuje projekty, které byly letos zkolaudovány, jsou ve výstavbě nebo developer již byty prodává, aniž by začal stavět, což je poměrně běžná praxe.

Do stanovených kritérií spadá celkem 12 502 nových bytů. Oproti loňskému roku se jedná o pokles 5 procent.

Z toho 4737 bytů by mělo být zkolaudováno letos, 4310 příští rok a zbylé v dalších dvou letech.

Průměrná cena bytu činila 97 216 korun za metr čtvereční vnitřní podlahové plochy bez teras či lodžií, průměrná plocha bytů byla 80,4 metru.

Průměrná cena nového bytu v metropoli se tak pohybuje zhruba kolem 7,8 milionu korun.

K dispozici bylo v září podle analýzu 3114 volných bytů.

Podle ředitele sekce strategií a politiky IPR Tomáše Lapáčka je krokem vpřed zahájení výstavby na některých pražských brownfieldech, zejména na severozápadě Prahy.

V Praze 8, 9 a 18 bylo v září soustředěno 36 procent nabídky nových bytů.

IPR neočekává v blízké době v cenách bydlení zásadní zvrat.

Podle Lapáčka dále porostou, a to s ohledem na ekonomické faktory, jako je hospodářský růst, podporující nákup bytů jako investice, či nízké úrokové sazby a s nimi spojené levné hypotéky.

Praha se dlouhodobě potýká s nedostatkem bytů. Nové vedení Prahy chce získat místa pro bydlení státním zaměstnancům tak, že vypoví smlouvy současným nájemníkům, například úspěšným podnikatelům. Koalice tak chce zajistit byty pro učitele nebo policisty.

Nové vedení Prahy chce sebrat byty bohatším, aby zajistila bydlení učitelům nebo policistům

Pražská koalice chce vybraným lidem ručit za hypotéky. Plánuje zřídit speciální fond

(pel)