Žluté vesty jsou opět v ulicích Paříže. Macronův projev k národu nepomohl. (Ilustrační foto: fotokoláž redakce BYZNYS NOVIN)

V Paříži opět protestují žluté vesty proti politice Macronovy vlády. Policie na ochranu vlády nasadila tisíce policistů. Na pařížské třídě Champs-Élysées se k protivládním protestům sešly zatím jen stovky členů žlutých vest. Demonstranti se chtěli vydat k sídlu prezidenta Macrona, Elysejskému paláci. Policie přístup ke všem státním institucím zablokovala.

Ve francouzské metropoli zajišťuje ochranu vlády a státních budov asi 8 tisíc policistů. Preventivně bylo uzavřeno 40 ze zhruba 300 stanic metra. Z několika míst Francie jsou hlášeny též silniční blokády.

Žluté vesty protestují už pátý víkend v řadě za sebou.

Policie dosud zadržela 25 lidí a osm jich poslala do vazby.

Minulou sobotu v tuto dobu již pařížská policejní prefektura informovala o 320 zadržených.

Účast na demonstracích na Champs-Élysées, svolaných přes sociální sítě, ohlásily předem tisíce lidí. Francouzská vláda ve čtvrtek demonstranty vyzvala k odpovědnosti i s ohledem na úterní střelbu na vánočních trzích ve Štrasburku.

Členové hnutí už několik týdnů protestují proti vládním ekonomickým reformám a zejména proti zvyšování daní na pohonné hmoty.

Demonstrace a silniční blokády byly původně namířeny proti plánovému růstu cen pohonných hmot, později ale přerostly v protesty proti hospodářské politice vlády obecně i proti Macronovi samému.

Francouzská vláda tlaku žlutých vest ustoupila a oznámila zrušení záměru na zvyšování daní.

Macron v pondělí slíbil hospodářská a sociální opatření, která by měla zmírnit dopad vládních hospodářských reforem na obyvatele a zamezit dalším demonstracím, které především v Paříži provázely násilnosti.

Opozice ale ohlášené kroky označila za nedostatečné, podobně jako někteří zástupci hnutí žlutých vest.

V ulicích francouzských měst protestovalo minulou sobotu 136 tisíc, což je zhruba stejně jako týden předtím. Rozsáhlá vlna protestů je mnohými považována za největší od nepokojů v roce 1968. (sfr)