V Česku má vlastní automobil skoro každá rodina. Na nové auto má však prostředky jen minimum rodin. Osobních aut je v ČR registrováno 5,774 milionu. Zcela nový automobil si však někdy zakoupila jen necelá pětina rodin. Většina vlastní ojeté vozy pořízené zpravidla v autobazaru či na inzerát.

Na tuto skutečnost upozornilo Právo.

Uvedlo dále, že vysoká čísla prodejů nových vozidel v ČR jsou dosahována zejména nákupy firem, což vyplynulo z průzkumu společnosti Cofidis.

Podle tohoto průzkumu představuje pro šedesát procent lidí koupě nového auta příliš velkou investici a podle třiceti procent dotázaných jde vyloženě o „vyhozené peníze“.

Nové auto prakticky hned po zaplacení ztrácí minimálně pětinu své hodnoty a prudký pokles ceny pokračuje hlavně v prvních čtyřech až pěti letech. Poté lze zánovní auto získat i o polovinu levněji.

Cena ale není jediným důvodem, proč lidé v Česku preferují ojetá auta. Dvanáct procent respondentů považuje ojetý vůz za možnost k získání kvalitnějšího automobilu, než jaký by si za stejnou částku pořídili nový.

Kvůli tomu v ČR stárne vozový park. Průměrný věk motorových vozidel je v České republice kolem patnácti let.

Při nákupu v autobazaru zvolily podle průzkumu vůz starší pěti let více než tři pětiny lidí. Automobil ve stáří tří až pěti let zakoupilo 24 procent a ještě mladší 17 procent dotázaných.

Od ledna do listopadu 2018 bylo v ČR zaregistrováno celkem 246 771 nových osobních vozů, což je o 2 % méně než za stejné loňské období.

Počet dovezených ojetých osobních aut vzrostl o 5,1 procenta na 166 822. Jejich průměrné stáří je 10,3 roku, téměř 52 procent těchto ojetin je ale ještě starších. (sfr)