Občanská petice určená senátorům a poslancům požaduje obvinit prezidenta Zemana z velezrady. (Ilustrační foto)

Téměř 5 tisíc lidí požaduje obvinění prezidenta Zemana z velezrady. Podle autorů petice Zeman překračuje své pravomoci. Výzvu poslancům a senátorům Parlamentu ČR k sesazení Zemana z funkce už podepsalo více než 4800 osob včetně řady známých osobností. 

„Vážení členové Parlamentu České republiky, již několik let sledujeme s velkým znepokojením jednání prezidenta republiky Miloše Zemana, jímž často překračuje obvyklé pravomoci hlavy státu. Jsme přesvědčeni, že přímá volba prezidenta neopravňuje k takovému přístupu k výkonu jeho mandátu,“ stojí v úvodu prohlášení, které petici doprovází.

Autory petice jsou filosof a pedagog Filozofické fakulty UK Václav Němec, autorka knihy Průmysl lži Alexandra Alvarová a překladatel Fedor Bruoth.

Vadí jim například Zemanovo chování v oblasti zahraniční politiky, která z formulace ústavy patří vládě.

„Dlouhodobě pozorujeme, že prezident Zeman nekoordinuje a zřejmě ani nekonzultuje svá prohlášení s Ministerstvem zahraničních věcí,“ píše se ve výzvě.

Autoři rovněž kritizují Zemanův údajný odklon od EU a NATO směrem na východ.

„Chceme věřit, že naše země stále ještě je a zůstane parlamentní republikou, kde jedna osoba, ať v jakékoliv pozici, nemůže svévolně měnit obraz státu ve světě,“ píše se v prohlášení.

Autoři jsou přesvědčeni, že prezident Zeman se už několikrát pohyboval na samé hranici velezrady a hrubého porušení Ústavy. Poslední kapkou pro ně byla nedávná kritika Bezpečnostní informační služby.

„Snad už jen pozvání cizích vojsk na naše území by mohlo být ještě viditelnějším znakem téhož,“ konstatovali autoři.

V závěru pak vyzývají zákonodárce k přijetí opatření, která omezí možnost prezidenta působit proti bezpečnostním a ekonomickým zájmům České republiky. Mezi téměř 5 tisíci signatáři najdeme například herečku Aňu Geislerovou či neúspěšného kandidáta do Senátu v Praze 8 Hayata Okamuru (KDU-ČSL).

Velezrada je zločin spočívající v jednání proti státu, jehož je člověk občanem. Takový zrádce se například může pokoušet svrhnout vládu, změnit ústavní zřízení, jednat proti základním hodnotám hájeným státem apod.

V České republice se však jako „velezrada“ označuje specifický ústavní delikt, který může spáchat jen prezident; obecný trestný čin se zde nazývá vlastizrada.

Velezrada je specifickým ústavním deliktem, za který může být stíhán pouze prezident České republiky, a to před Ústavním soudem na základě ústavní žaloby Senátu Parlamentu České republiky. V ústavním pořádku České republiky až do 8. března 2013 neexistovala žádná definice jednání, které by bylo velezradou.

Teprve v zákoně o Ústavním soudu byla definována jako „jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu“.

Sankcí za velezradu může být jen ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt.

(sfr)