Platy ústavních činitelů se od ledna 2019 zvednou o 9 procent. Novelu podepsal prezident Miloš Zeman. Poslanci či senátoři si tak přijdou měsíčně na o 6500 korun více, celkem si vydělají 82 400 korun.

Návrh v prosinci schválila Sněmovna. Senát se jím zabýval ve středu a ani ho neschválil, ani nezamítl, ani nepřijal žádné pozměňovací návrhy. Předloha tak šla právě k prezidentovi, který ji musel do 15 dnů podepsat.

Sněmovna schválila, že platy poslanců a senátorů by měly růst o devět procent místo toho, aby skokově vzrostly o dvacet procent. Senátní hospodářský výbor doporučoval vyšší, ale postupné navyšování v příštích dvou letech. Návrh ale neprošel.

Poslanci a senátoři letos berou základní plat 75 900 korun hrubého měsíčně. Pokud by brali o dvacet procent víc, základní plat by činil 90 600 korun. Sněmovna ale skokovému navýšení zabránila a odhlasovala si růst „pouze” o devět procent. Základní plat tak bude 83 900 korun.

Základní plat bez funkčních příplatků přitom bere pouhá dvacítka z dvou set poslanců. K tomu každý zákonodárce pobírá paušální náhrady od 39 400 Kč do 53 500 Kč hrubého.

Zákon se týká platů představitelů státní moci a některých státních orgánů, soudců a europoslanců. (jaz)