Spor o migrační pakt OSN rozložil belgickou vládu.

Globální migrační pakt OSN způsobil rozkol v belgické vládě. Z tamní koalice odejde největší strana Nová vlámská aliance. Nesouhlasí s rozhodnutím premiéra podepsat migrační pakt. Dohodu už odmítlo podpořit několik zemí včetně Česka.

Nová vlámská aliance po premiéru Charlesi Michelovi požadovala, aby přehodnotil plán podepsat migrační pakt, a hrozili ukončením koaliční spolupráce.

Bylo svoláno krizové zasedání vlády, které skončilo předčasně. Dva představitelé Nové vlámské aliance, ministr vnitra Jan Jambon a státní tajemník pro migraci a azyl Theo Francken, z jednání odešli.

Premiér Michel prohlásil, že na jeho rozhodnutí odcestovat do Marrákeše se nic nemění a že Nová vlámská aliance vládu opustí. Oznámil také, kým dosavadní ministry Nové vlámské aliance nahradí.

Belgická vládní koalice vznikla v roce 2014. Tvořily ji kromě Michelova liberálního Reformního hnutí a Nové vlámské aliance ještě dvě menší strany. Vlámští nacionalisté ale mají ze všech čtyř stran nejvíce poslanců.

Parlamentní volby jsou v Belgii plánovány na květen 2019.

Česká vláda rozhodla v listopadu, že pakt nepřijme. Původně prý uvažovala o přijetí globálního paktu s výhradami. Protože ale panovaly obavy, že tyto výhrady přestanou být relevantní v okamžiku, kdy by byl pakt schválen, kabinet se rozhodl k úmluvě nepřipojit.

Česko však není jediné, komu se dohoda nezamlouvá. Připojit se k paktu odmítlo mimo jiné Maďarsko, Polsko, Slovensko, Rakousko, Spojené státy, Izrael či Austrálie. Podle kritiků hrozí, že pakt zvýší migraci do Evropy.

Globální pakt o migraci předběžně schválily všechny členské země OSN s výjimkou USA. Jde o nezávaznou dohodu, která má být oficiálně přijata na schůzce v Marrákeši 10. a 11. prosince.

(pel)