Mayová ztrácí podporu ve vlastní straně. Vve schválení dohody o brexitu v Parlamentu už nevěří téměř nikdo.

Britská premiérka Theresa Mayová byla vyzvána členy svého vládního kabinetu, aby odstoupila, pokud se jí nepodaří příští týden prosadit v Dolní sněmovně schválení dohody o brexitu. Výzva ponechává premiérce otevřená zadní vrátka v podobě možnosti vyjednat v Bruselu lepší dohodu o vystoupení, což je ale při tvrzení EU, že žádná lepší dohoda není možná, pouze teoretická možnost.

Uvedl to server BrexitCentral.

Ministři odhadují šance stávající dohody na schválení v Parlamentu jako nulové. Odpor vůči dohodě roste i mezi prostými členy konzervativní strany.

Podle posledního průzkumu je proti schválení už 71,5 procent konzervativců, když podíl příznivců klesl na 26 %. Dále si dvě třetiny členů konzervativní strany přejí rezignaci premiérky. To je už podstatně více, než přibližně jedna polovina z posledního průzkumu a jasně se tak dokumentuje narůstající antipatie vůči premiérce, která pro Británii vyjednala nepopulární dohodu a navíc není schopná ji ani prosadit.

Ministryně sociálních věcí Amber Ruddová znovu opakovala svůj názor, že v případě neschválení dohody o Brexitu by pro Británii bylo nejlepší se stát se členem Evropského sdružení volního obchodu (EFTA).

Jenže ani tato cesta nebude snadná. Pro členství v EFTA by Británie potřebovala souhlas stávajících členských států (Švýcarska, Norska, Islandu a Lichtenštejnska). Norští politici se ale už veřejně vyjádřili, že takové řešení by nebylo v zájmu Norska ani Velké Británie.

Hlasování uplynulého týdne odhalila slabou pozici Mayové. Irští unionisté, kteří podporují její menšinovou vládu, hlasovali proti snaze vlády nezveřejnit plnou právní analýzu dohody.

Podpora pro stávající dohodu se vytrácí i mezi konzervativními poslanci. Podle odhadu zveřejněného na blogu podporujícím konzervativním stranu (conservative home) bude proti dohodě zcela jistě hlasovat 68 a pravděpodobně dalších 28 poslanců za konzervativní stranu.

Mayová se snaží na poslední chvíli získat podporu zastánců tvrdého brexitu připuštěním množnosti, že odmítnutí dohody může mít za následek rušení brexitu a setrvání Velké Británie v EU. Ti naopak doufají, že odmítnutím dohody dosáhnou naprostého ukončení veškerých svazků s EU.

Ale jak se ukazuje, ani pozice EU není jednotná. Podle vyjádření bývalého šéfa evropské komise Romana Prodiho bude EU v případě odmítnutí dohody britským parlamentem znovu o dohodě vyjednávat. Eventualitu vystoupení Británie z EU bez jakéhokoliv dohody označil za ekonomickou katastrofu.

Romano Prodi je sice bývalým šéfem, ale jeho veřejné vystoupení naznačuje, že jednota v EU v postoji k Británii není absolutní.

Česko a brexit

Velká Británie je pro české exportéry pátým nejvýznamnější trhem. Náš vývoz za prvních 10 měsíců letošního roku přesáhl 173 miliard korun a proti stejnému období minulého roku poklesl o 3,7 %.

Dovoz z Británie dosáhl do konce října necelých 71 miliard Kč a poklesl tak o 12,3 % opět ve srovnání s minulým obdobím.

Uvedená snížení naznačují negativní vliv očekávání spojených s brexitem na naší obchodní výměnu s Británií. Celkový vývoz z ČR přitom za prvních 10 měsíců stoupl o 2,5 % a dovoz dokonce o 4,4 %. Největšího nárůstu obchodního obratu Česko dosáhlo s Čínou a Ukrajinou, největší pokles nastal právě s Británií. (mar)