Andrej Babiš je nejoblíbenějším politikem v Česku. Podle průzkumu agentury CVVM věří českému premiérovi 40 procent obyvatel. Druhý je Ivan Bartoš s 33 procenty, třetí je Tomio Okamura (31 %). Největší nedůvěru budí právě lídr SPD a předseda lidovců Pavel Bělobrádek (shodně 60 %).

V době měření Babišovi věřilo až 40 procent dotázaných, na druhou stranu až 55 procent mu naopak nedůvěřuje. Předsedovi Pirátů Bartošovi nedůvěřuje 49 procent lidí a důvěřuje 33 procent dotázaných.

Nadpoloviční míru nedůvěry si drží i šéf komunistů Vojtěch Filip, 58 procent. Věří mu naopak méně než čtvrtina dotázaných (23 procent). Stejnou důvěru si drží opoziční lídr ODS Petr Fiala, šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek nebo šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Důvěru 22 procent si u dotázaných shodně drží předseda sociálních demokratů Jan Hamáček i lídr TOP 09 Jiří Pospíšil. Rovná polovina lidí nevěří lídrovi hnutí STAN Petru Gazdíkovi.

Nejvýraznější byl růst nedůvěry u Jiřího Zimoly, který v době sběru dat rezignoval na funkci statutárního místopředsedy ČSSD, a u předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila. Zimolovi stoupla nedůvěra o devět procentních bodů na 44 procent, Pospíšilovi o osm procentních bodů na 49 procent. Shodně o sedm procentních bodů se zvýšila nedůvěra v místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka na 53 procent a v předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka na 51 procent.

Obecně je míra nedůvěry v politiky o téměř polovinu vyšší než míra důvěry. Obliba politiků podle CVVM od minulého průzkumu, který proběhl v květnu 2018, klesla. Výzkumu se zúčastnilo 1104 respondentů. Výzkum probíhal ve dnech od 3. do 15. listopadu. (jaz)