Památeční kytice premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana lidé vyhodili do odpadkového koše.

Připomínku boje za svobodu na pražské Národní třídě provází vyostřená atmosféra už od rána. Památeční věnce premiéra Andreje Babiše (ANO) a lídra SPD Tomia Okamury lidé vyhodili do koše. V odpadcích nakonec skončila i kytice prezidenta Miloše Zemana.

Andrej Babiš květiny přinesl raději už krátce po půlnoci, aby se vyhnul svým odpůrcům. Lidé je brzy ráno vzali a hodili do koše, stejně jako věnec od Tomia Okamury. Policie pak květiny z koše vyndala a odnesla pryč.

V odpadcích skončila i kytice od prezidenta. Popelnici pak lidé obklopili, aby kytici opět neodvezla policie, jako se tomu stalo v případě darů od Babiše a Okamury. Odstranění květin vyšetřují policisté jako narušení piety.

Pietní místo na Národní obklopují transparenty proti Babišovi a Zemanovi. „Masaryk naši demokratickou republiku přivedl na svět, tihle ji pohřbí“, „Pinokio Babiš“ nebo „Udavaši StB“, hlásají.

Lidé napříč republikou kromě vzpomínkových akcí chystají i demonstrace. Zatím nejpočetnější účast očekávají organizátoři pochodu Prahou požadujícího demisi premiéra Andreje Babiše.

Hamáčka vypískali

Představitele ČSSD s Janem Hamáčkem uvítali lidé na Národní pokřikem „kolaboranti“. Přes pískot ani nebyl slyšet projev vicepremiéra před novináři. „Hanba“ a „demisi“ nebo „ruskej šváb“ provázely Hamáčka i při pokládání kytic.

K památníku na Národní třídě přišli zástupci ODS. Kromě předsedy ODS Petra Fialy uctít památku přišli i nově zvolený předseda Senátu Jaroslav Kubera či Miroslava Němcová.

Krátce po nich přišel položit květiny i zástupce hnutí STAN Vít Rakušan.

Uctít památku dorazili i zástupci opoziční TOP 09 v čele s předsedou strany Jiřím Pospíšilem.

Položit květiny k památníku na Národní přišel i šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Vzteklý Ovčáček

Dění v Praze okomentoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Patologická sedlina společnosti podporovaná TOP 09 a spol. už zničila, zneuctila a podupala vzpomínku na 21. srpen 1968. Teď doslova fašistickým způsobem poplivala 17. listopad 1939 a 1989. Musíme začít bránit demokracii a svobodu! Je za pět minut dvanáct!“ napsal Ovčáček.

Jasno má i v tom, kdo stojí za vyhozením květin.

„Fašistická lůza podporovaná TOP 09 a spol. na Národní třídě hodila do koše i kytici prezidenta republiky věnovanou 17. listopadu. Kytici od člověka, který se aktivně podílel na pádu komunismu. Kalousku, Němcová a Pospíšile, to je vaše práce,“ opřel se do pravicových politiků.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil se proti Ovčáčkovým výrokům ohradil. Na twitteru napsal, že s házením květin do koše nesouhlasí a takový politický projev nepodporuje. Ovčáčkovi doporučil, aby se zklidnil a zanechal primitivních výroků.

(pel)