Zájem o účtenkovku rapidně klesá...

Se zavedením elektronické evidence tržeb (EET) v Česku souhlasí 68 procent obyvatel. Meziročně se tak jejich podíl zvýšil o 4 procenta. Účtenkovou loterii, která je s EET spjatá, vnímá pozitivně 40 procent lidí. Negativně ji vnímá 18 procent z nich. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

EET má stabilně vyšší podporu mezi staršími lidmi, kladně ji hodnotí 76 procent z nich. V nejmladší skupině je podíl příznivých hodnocení 59 procent. Necelá třetina dotázaných stále nemá k evidenci jasný postoj nebo ji vůbec nerozumí.

Zájem o Účtenkovku klesá

Účtenkovku ministerstvo financí spustilo v říjnu 2017. Tři pětiny lidí přesně vědí, o co se jedná. Zhruba čtvrtina Čechů pak o loterii slyšela, ale nemá přesnější informace. Míra znalosti se zvyšuje s úrovní vzdělání.

Kvůli loterii požaduje účtenku 44 procent lidí. Celkem si pak doklad při placení běžných nákupů bere 59 procent Čechů, což je meziročně o šest procentních bodů více. Mezi mladými lidmi je podíl těch, kteří si účtenku berou, významně nižší, a to 42 procent. Naopak u lidí starších 60 let je to 72 procent.

Ze statistik ministerstva vyplývá, že do říjnového slosování Účtenkovky se zapojilo 346 873 aktivních hráčů. Je to nejméně za dobu jejího fungování. Například v červnu 2018 soutěžilo 379 450 lidí, což byl zhruba 100tisícový pokles od listopadu 2017.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) počet soutěžících poroste s náběhem dalších vln EET, které mají být spuštěny půl roku po nabytí účinnosti zákona. Příslušná novela ale zatím čeká na schválení v Poslanecké sněmovně a je zatím v prvním čtení. Třetí vlna EET by se měla týkat stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Čtvrtá je určena vybraným řemeslníkům.

Průzkum STEM se uskutečnil od 9. do 14. října a zúčastnilo se ho 1041 lidí.(jaz)