Německo posílí výdaje na obranu na úkor migrantů. Z fondu pro uprchlíky vezme tamní vláda 13 miliard...

Výdaje Německa na obranu vzrostou v příštím roce o 5 miliard eur (130 miliard Kč). Aby mohla tamní vláda armádě přidat, musela z rezervního fondu pro žadatele o německý azyl vzít celkem půl miliardy eur (13 miliard Kč). Celkové útraty státu se navýší o 13 miliard (337 miliard Kč).

Zprávu uveřejnil server iDnes.cz.

Německá opozice se zvýšením výdajů na armádní vybavení nesouhlasí. Peníze by raději poslala na obnovitelné energie, které jsou podle ní podfinancované.

V roce 2019 poputuje více peněz na armádu, domácí bezpečnost, rozvojovou spolupráci, infrastrukturu i zabezpečení rodin. Celkově dostanou ozbrojené síly přes 43 miliard eur (1,1 bilionu Kč).

Ministerstvo obrany dostane o 5 miliard eur navíc například na nákup nových lodí a dopravních vrtulníků.

Aby mohla vláda armádě přidat, musela sáhnout do svého rezervního fondu pro žadatele o německý azyl, kde vezme celkem půl miliardy eur (13 miliard korun).

Přitom ještě na začátku listopadu podle stanice Deutsche Welle německé ministerstvo financí tvrdilo, že rozpočtová situace je natolik úspěšná, že nebude zapotřebí brát z uprchlických rezerv.

Mluvčí strany Zelených Sven-Christian Kindler označil schválený rozpočet za „katastrofální” výsledek vládní koalice mezi konzervativním blokem kancléřky Angely Merkelové a sociálními demokraty. Podle něj vláda rozhazuje peníze bez jasného záměru.

Plán rozpočtu teď zamíří do německého federálního parlamentu, kde by ho měli poslanci prodiskutovat a schválit.

(pel)