Babiš nemá slibované miliardy na opravy silnic...

Premiér Andrej Babiš (ANO) nemá peníze. Jeho vláda slíbila na opravy silnic 4 miliardy korun na opravy silnic II. a III. tříd, peníze však bude kabinet hledat až v roce 2019. Důvodem jsou podle Babiše stále větší požadavky na rozpočet, mj. navýšení platů učitelů o 25 miliard nebo zvýšení penzí. 

Informaci přinesl server Novinky.cz.

„Je potřeba zopakovat, že my všichni žijeme z daní. Stát, kraje, obce, města. Ta debata není jednoduchá,“  řekl Babiš po jednání s hejtmany.

Kraje požadovaly 4 miliardy korun na opravy silnic druhých a třetích tříd, které jim vláda slibovala.

Silnice II. a III. třídy přešly od státu do vlastnictví samosprávných krajů k 1. říjnu 2001 v souvislosti s jejich zřízením o rok dříve.

Zatím se však peníze v rozpočtu nenašly. Ještě před komunálními volbami přitom Babiš i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) mluvili jinak a miliardy krajům slibovali.

Babiš odmítl, že by v minulosti vláda naslibovala něco, co nemůže splnit. Peníze prý bude ministr dopravy Dan Ťok a ministryně financí Alena Schillerová hledat v prvním kvartálu 2019.

Stát však v následujícím roce čekají zvýšené výdaje. Výměry penzí se od ledna 2019 zvýší z 9 na 10 procent průměrného platu v zemi, tedy o 320 korun. S pravidelnou valorizací od ledna by tak důchody měly vzrůst zhruba o 918 korun. Senioři starší 85 let budou dostávat ještě tisícovku měsíčně navíc. Výdaje rozpočtu to zvýší o 30 miliard korun.

Na vyšší platy učitelů půjde z rozpočtu dalších 25 miliard, tarifní mzdy se zvednou o 10 procent. Učitelé by si měli polepšit o 2000 až 3500 korun hrubého.

(pel)