Bulharsko je šestou zemí Evropské unie (EU), která odmítá globální pakt OSN o migraci. Podle vrcholných představitelů země dokument ohrožuje národní zájmy.

„Bulharsko se nepřidá ke globálnímu paktu OSN o migraci,“ citovala agentura Reuters místopředsedu nejsilnější vládní strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) Cvetana Cvetanova.

Globální pakt o migraci má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, jeho cílem je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. Dohoda se zabývá mimo jiné tím, proč lidé migrují, jak migranty chránit, jak je v nových zemích integrovat nebo jak umožnit jejich návrat domů. Jednání o globální dohodě vyvolala evropská migrační krize, během níž přišlo do Evropy nejvíce přistěhovalců od druhé světové války.

Už loni přípravy dokumentu opustily USA, neboť je prý neslučitelný s jejich migrační politikou. Vlády Maďarska a Rakouska pak letos oznámily, že se v Marrákeši, kde má být pakt v prosinci přijat, k dohodě nepřipojí. Podle těchto zemí pakt smazává rozdíly mezi legálním a nelegálním přistěhovalectvím.

S tímto pohledem se ztotožňuje také premiér Babiš a česká vláda by měla oficiálně účast na globálním paktu odmítnout ve středu. Podle webu EURACTIV tento krok zvažuje také Polsko. (jaz)