Angela Merkelová si přeje, aby měly ženy ve všech oblastech poloviční zastoupení...

Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že ve všech oblastech lidské činnosti by měli mít muži a ženy stejné zastoupení. Merkelová to uvedla v Berlíně v projevu ke 100. výročí zavedení volebního práva pro ženy v Německu.

„Kvóty byly důležité, ale cílem musí být parita, parita všude, ať už v politice, hospodářství, na úřadech, ale také ve vědě nebo v kulturní oblasti,“ prohlásila Merkelová.

„Když se podíváte, kolik je dirigentek, kolik je malířek, kolik lidí v oblasti umění. Přece není možné, že jsou ženy méně talentované,“ dodala kancléřka.

„Z dnešního pohledu je sotva k uvěření, že teprve od roku 1977 žena nepotřebuje souhlas svého manžela, když chce pracovat. A znásilnění v rámci manželství je trestné až od roku 1997,“ poznamenala.

I když se za poslední desetiletí situace výrazně zlepšila, zbývá podle Merkelové stále hodně práce. Týká se to třeba otázky stejné odměny za stejnou práci nebo zastoupení žen ve vedení firem. Zatímco v USA má podle Merkelové 90 procent velkých firem ve svém představenstvu alespoň dvě ženy a v Británii a Francii je těchto společností polovina, v Německu jen necelých 17 procent.

„Přeji si, aby bylo samozřejmé, že se ženy a muži rovnoměrně dělí o práci, výchovu, domácí práce a nikdo není na základě svého pohlaví tlačen do určitého rozdělení rolí nebo úkolů,“ podotkla také čtyřiašedesátiletá politička.

„A přeji si, aby to na sebe nenechalo čekat dalších sto let.“ (jaz)