Inflace zničila Venezuelu (viz protesty na fotografii). Pokud si někdo v roce 2016 dokázal uspořit pár tisíc bolívarů, letos si za své úspory může koupit 1 (slovy: jeden) útržek z role toaletního papíru.

Inflace ve Venezuele dosahuje 830 000 % (slovy: osm set třicet tisíc procent). Socialistický experiment pod vedením prezidenta Madura vedl k naprostému krachu venezuelského hospodářství. Znárodňování, státní regulace ekonomiky a omezení soukromého podnikání dokázaly zničit zemi, která má největší ropné zásoby na světě… 

Roční růst cen v Bolívarovské republice Venezuela dosáhl těžko představitelných rozměrů. Pro pochopení venezuelské reality je praktičtější uvést hodnotu inflace za září letošního roku, která dosáhla 233 %. Ceny na konci měsíce tak byly třikrát vyšší, než na jeho začátku…

Uvedeným tempem se růst cen za dva měsíce zpětinásobí a za tři měsíce už vzrostou 12x. Není tedy divu, že za rok ceny vzrostly 8300-krát.

Podle předpovědi Mezinárodního měnového fondu (IMF) by měla venezuelská inflace na konci letošního roku dosáhnout jednoho milionu procent, a tedy ročního tempa zdražování 10000x za rok.

Netřeba dodávat, že jakékoliv úspory venezuelského obyvatelstva jsou naprosto smazávány nepředstavitelně prudkým růstem cen.

Toaletní papír za miliony

V srpnu letošního roku stála v Caracasu (hlavní město Venezuely) jedna role toaletního papíru 2,6 mil. bolívarů. Státem zaručená minimální mzda přitom v té době byla 1 mil. bolívarů.

Pro srovnání, ještě v roce 2016 činila minimální mzda 30 tisíc bolívarů. Pokud si někdo v roce 2016 dokázal uspořit pár tisíc bolívarů, letos si za své úspory může koupit jeden útržek z role toaletního papíru.

IMF předpovídá, že úplný kolaps ekonomické aktivity, hyperinflace a rozpad státní správy bude mít za následek další stovky tisíc uprchlíků z Venezuely do okolních zemí. Jenom za letošní rok by se měl venezuelský hrubý národní produkt propadnout o 18 %.

Podle odhadů Venezuelu za poslední 4 roky vrcholícího budování socialismu opustilo až 8 % její populace, tedy přibližně 2,5 milionu obyvatel. Další emigranti přibývají každým dnem.

V hrubém srovnání tak ekonomičtí migranti z Venezuely přibližně o 1 milion přesáhli počet těch, kteří se v uvedených letech pokusili dostat do Evropy…

Madurova kryptoměna Petro

Prezident Maduro, jenž nedokončil střední školu a před vstupem do politiky se živil jako řidič autobusu, v létě oznámil celou řadu ekonomických opatření, které měly situaci v zemi stabilizovat.

Všechna jeho opatření selhala a to především proto, že se jednalo spíše o fantasmagorické báchorky. Například zavedení nové kryptoměny Petro, kryté venezuelskými zásobami ropy.

Její zavedení Maduro slavnostně oznámil už třikrát. Do dnešního dne není aplikace Petro dostupná na žádné platformě (Android, Apple atd.).

Venezuela žádá zlato

Fakticky se tak Maduro drží u moci pouze uplácením části armády z posledních zbylých rezerv své kdysi bohaté země. Jeho snaha udržet se u moci dostala před dvěma týdny vážnou ránu, když prezident Trump svým výnosem zakázal všem americkým občanům nakupovat venezuelské zlato.

V reakci na to Venezuela minulý týden požádala Bank of England o navrácení svých zlatých rezerv v hodnotě půl miliardy amerických dolarů. Současný osud venezuelského zlata však není jasný. Bank of England si údajně vyžádala vysvětlení, co hodlá venezuelský režim se zlatem dále podniknout.

Rozprodávání státního zlata je přitom prakticky posledním zdrojem příjmu pro venezuelský režim, který už rozprodal přes polovinu svých zlatých rezerv.

Nepomohla ani ropa

Socialistické reformy, nekompetentnost a všudepřítomná korupce rozvrátily venezuelský ropný sektor, hlavní zdroj bohatství země. Venezuela nyní dokáže těžit pouze 1,5 milionu barelů denně, pouhých 45 % objemu těžby z 90. let minulého století, tedy z doby před nástupem budování socialismu.

Pro srovnání, těžba ropy v USA letos dosahuje 11 milionů barelů ropy denně, tedy přibližně dvojnásobku objemu těžby v 90. letech.

Ve srovnání s USA jsou přitom venezuelské zásoby ropy až osminásobně větší. Venezuela je podle údajů Energetické informační agentury (EIA) zemí s největšími zásobami ropy na světe.

Podle odhadů ji až 298 miliard barelů zásob řadí před Rusko, Saúdskou Arábii, nebo Írán. Kuriózní je, že na začátku roku 2016 dovezla venezuelská státní společnost PDVSA ze Spojených států 550 tisíc barelů ropy…

Z výše uvedeného ovšem jednoznačně plyne, že ani obrovské zásoby ropy nejsou zárukou vysoké životní úrovně obyvatelstva.

Socialismus si tak na svůj účet může připsat další desítky milionů zničených životů, tentokrát je na řadě jihoamerická Venezuela… (mar)