Budoucí pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nesouhlasí s nápadem Andreje Babiše (ANO) vybudovat novou úřednickou čtvrť. (Foto: FB Zdeněk Hřib)

Budoucí pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) odsoudil nápad Andreje Babiš (ANO) vybudovat v Praze tzv. vládní čtvrť. Společné sídlo by umožnilo na jednom místě sestěhovat 11 tisíc úředníků nyní rozmístěných po metropoli. Hřib s Babišovým nápadem nesouhlasí.

„Mně osobně nepřijde úřednické městečko jako dobrý nápad. Potřebujeme udělat Prahu multicentrickou, což a priori vylučuje to, že budeme stavět monotematické čtvrti,“ řekl Hřib po podpisu smlouvy nové koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL).

Babiš o plánu vybudovat novou vládní megačtvrť mluví už delší dobu. Dnes napsal na twitter, že by chtěl pozemky pro stavbu komplexu pro úředníky od města získat výměnou za zámek ve Veleslavíně.

Dříve přitom tvrdil, že úřednické městečko by postavil v pražských Letňanech, což kritizoval například městský Institut plánování a rozvoje (IPR).

Kritiku sklidil i návrh postavit komplex v Holešovicích. To se nelíbilo zejména starostovi Prahy 7 a lídru Prahy Sobě Janu Čižinskému.

Odborníci také tvrdili, že po přesunu úředníků z historických paláců by pro objekty scházelo využití.

Babiš navrhl pozemky pro vládní čtvrť vyměnit za veleslavínský zámek. Původně se měl přitom objekt na konci lisotpadu dražit. Ministerstvo kultury však na Babišovu žádost stáhlo svůj ze zákona nezbytný souhlas s dražbou.

Barokní památku pro stát spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). V zámku funguje soukromé zdravotnické zařízení, kterému s koncem měsíce končí smlouva. ÚZSVM nejspíš vypíše výběrové řízení na nového provozovatele.

Zástupci nové koalice několikrát zopakovali, že chtějí získat objekt do vlastnictví Prahy. To potvrdil dnes i Hřib, podle kterého chce město veleslavínský zámeček využívat k veřejně prospěšným účelům.

Zámek s historickým parkem pochází asi z roku 1725 a rozkládá se na 3 hektarech. Byl postaven podle plánů Kiliána Ignáce Dientzenhofera pro císařovnu Amálii Brunšvickou. Naposledy byl areál rekonstruován v roce 1986. ÚZSVM převzal barokní zámek v roce 2015 od ministerstva práce a sociálních věcí.

(pel)