Slovensko plánuje zrušit nejmenší euro mince...

Slovensko by mohlo zrušit používání jedno a dvou centových mincí. Navrhuje to Svaz obchodu Slovenské republiky, souhlasné stanovisko ke zrušení už vydala také Národní banka Slovenska (NBS). Čeká se ještě na vyjádření ministerstva financí.

Svaz odůvodnil tento krok aktuálními problémy sektoru obchodu s používáním těchto mincí.

„Zrušení by bylo přínosem pro zákazníky i obchodníky. Máme nedostatek pracovníků, a i kvůli používání jedno a dvou centových mincí se někdy u pokladen tvoří fronty,“ upozornil předseda svazu Pavol Konštiak.

Zrušením nejmenších centových mincí by se podle Konštiaka uvolnilo zákazníkům místo v peněžence a obchodníci by nemuseli trávit čas počítáním a balením mincí.

„Omezení používání jedno a dvou centových mincí v hotovostním peněžním oběhu by mohlo přinést racionalizaci peněžního oběhu nejen pro NBS, ale i pro ostatní účastníky hotovostního peněžního oběhu,“ řekla pro server HNonline.sk mluvčí ministerstva financí Alexandra Gogová.

Na oficiální souhlas resortu se ale zatím čeká.

Nejmenší centové mince zrušily v minulosti například také Itálie a Nizozemsko. Před patnácti lety zrušilo Slovensko používání 10 a 20haléřových mincí. Euro zavedlo v roce 2009. (jaz)