Itálie neplánuje vyhovět Evropské komisi (EK) a změnit návrh svého státního rozpočtu pro příští rok. To přestože si je vědoma porušení pravidla EU. V dopise EK to uvedl italský minist financí Giovanni Tria.

Italský návrh rozpočtu ostře kritizovala Evropská komise. Hrozí, že jej zamítne a vrátí k přepracování. Návrh italské vlády totiž počítá z dalším zadlužováním Itálie, jejíž poměr dluhu k HPD ve výši okolo 130 procent více než dvakrát překračuje pravidla EU.

Schodek je třikrát vyšší, než byl cíl bývalé vlády. Ministr financí tvrdí, že je nezbytný pro nastartování ekonomického růstu. Snížení schodku podle deníku Financial Times odmítá i vicepremiér Luigi di Maio.

„Jménem vlády popírám, že bychom uvažovali o snížení deficitu, ten zůstane na 2,4 procenta,“ prohlásil.

Dodal, že pokud by Itálii nutili deficit snížit, neprovede chystanou penzijní reformu. Po jeho slovech stouply výnosy u italských dluhopisů. To znamená, že Itálie si na trzích dráž půjčuje. Dluhopisy otočily pozitivní trend, který způsobila v pátek agentura Moody’s, když ponechala hlavní rating Itálie v investičním pásmu.

Komise minulý týden Římu napsala, že návrh italského rozpočtu na příští rok „obzvlášť závažným způsobem porušuje rozpočtová pravidla Evropské unie“. Poukázala na prudký růst vládních výdajů.

Itálie měla čas na odpověď právě do pondělního poledne. Ministr Tria podle agentury Bloomberg připouští, že návrh porušuje pravidla, po EU žádá „konstruktivní dialog”. Ujistil, že plánovaný schodek dodrží. To někteří zpochybňují s tím, že návrh vychází z příliš optimistických očekávání růstu.

Některá z rozpočtových pravidel v minulosti porušila řada velkých zemí a prošlo jim to. Současné rakouské předsednictví ale prosazuje, aby EU byla nekompromisní. Podle analytiků chce Brusel bouchnout do stolu, aby v budoucnu pravidla neporušovaly další zadlužené země, jako třeba Španělsko a Portugalsko. (jaz)