Stovky migrantů opět pronikly do španělské enklávy Melilla...

Asi 300 migrantů vzalo útokem španělskou enklávu Melilla na marockém pobřeží. Přibližně 200 běženců přelezlo sedmimetrový plot. Vybavili se na to dřevěnými háky a boty s hroty, které jim měli pomoci při šplhání na plot.

Jeden muž se při pokusu překročit hranici zemřel, když dostal infarkt.

Dvě stovky migrantů, které pronikly do španělské enklávy, jsou nyní umístěny v záchytných centrech a místní úřady zahájili jejich identifikaci.

Uprchlíci po sobě zanechávali trička potřísněná krví, dřevěné háky a boty s hroty, které jim pomáhají lépe přelézt plot. Většinu z uprchlíků tvoří muži z Mali, Maroka a Guineje.

Španělsko se pro migranty stalo hlavní vstupní branou do Evropy poté, co Itálie pod novým ministrem vnitra Matteem Salvinim zpřísnila postup vůči přílivu nelegálních přistěhovalců.

Podle OSN proniklo letos do severoafrických enkláv Ceuta a Melilla více než 6 tisíc migrantů, přestože je na některých místech hraniční plot obtočen ostnatým drátem.

Zatímco loni připlulo do Španělska po moři za celý rok z Afriky 22 100 migrantů, do dvou enkláv v Africe jich proniklo 6 250. Za letošek ke španělským břehům připlulo už více než 40 000 migrantů.

V sobotu vrátilo Španělsko do Maroka 24 běženců, kteří se dostali na ostrovy Chafarinas, což je další španělské teritorium u severoafrických břehů. Umožnila mu to bilaterální dohoda z roku 1992, jež umožňuje do určité lhůty vrátit občany třetích zemí, kteří do Španělska vstoupili ilegálně.

(pel)