Severoafrické státy smetly ze stolu plán EU. Nechtějí na svém území vyloďovací centra pro migranty...

Severoafrické státy odmítají plán EU na zřízení tzv. vyloďovacích platforem pro migranty na jejich území. Tam by byli převáženi uprchlíci zachránění na moři místo toho, aby zamířili do Evropy. Představitelé státu EU se na tomto plánu dohodli na summitu o migraci na konci června.

Po italské hrozbě vetem byl zahrnut i plán zřídit podobná centra také na území těch států unie, které se na tom chtějí dobrovolně podílet a migranty by od Itálie převzaly.

Odmítavý postoj severoafrických států zopakoval libyjský ministr zahraničí Muhammad Táhá Sijála rakouskému deníku Die Presse.

„Proti tomuto návrhu jsou všechny severoafrické státy – Tunisko, Alžírsko, Maroko i Libye,“ řekl šéf libyjské diplomacie.

V libyjských detenčních táborech se podle něj nyní nachází zhruba 30 tisíc migrantů a po celém území země je přibližně 750 tisíc běženců.

Siala uvedl, že Tripolis bude spolupracovat s EU při navracení uprchlíků do zemí původu.

„Některé země je ale odmítají přijímat zpět,“ dodal a zmínil přitom západoafrické státy.

Tripolis uzavřel kvůli posílení jižní hranice dohody s Čadem, Nigerem a Súdánem.

Libye prožívá chaos od roku 2011. Tehdy byl při revoluci svržen diktátor Muammar Kaddáfí. Země má nyní 2 vlády i parlamenty; jedna část administrativy působí v Tripolisu, druhá na východě Libye.

Vzhledem k tomu, že nikdo nemá pod kontrolou celé území ani hranice, Libye se stala hlavní tranzitní zemí afrických migrantů při cestě do Evropy.

K chystané mezinárodní konferenci o stabilizaci Libye, která se bude konat 12. a 13. listopadu v sicilském městě Palermo, se libyjský diplomat staví skepticky. Podle něj nebude „mezníkem“ ve vývoji země.

(pel)