Donald Trump varoval, že kvůli ilegální migraci zavře hranici s Mexikem. Americký prezident dokonce pohrozil, že pokud se migrační situace zhorší, vyšle k jižní hranici Spojených států vojáky. V následujících týdnech bude USA nejspíš čelit také náporu migrantů ze Střední Ameriky, odkud putuje směrem k hranicím Spojených států hned několik tisíc migrantů.

„Musím tím nejdůraznějším způsobem požádat Mexiko, aby tento nápor (migrantů) zastavilo – a pokud to nedokáže, povolám americkou armádu a uzavřu naši jižní hranici,“ napsal Trump na twitteru.

Šéf Bílého domu dlouhodobě prosazuje projekt výstavby zdi na americko-mexické hranici, která by podle něj měla zabránit nelegální migraci do USA. Hranice Mexika a Spojených států je dlouhá přes 3100 kilometrů. Před časem navrhl, aby Španělsko vystavělo zeď přes Saharu, a vyřešilo tak problém s ilegální migrací.

Trump nebude muset v příštích dnech řešit jen mexické imigranty, do USA putuje také skupinka více než 2 tisíc honduraských migrantů. Ti začátkem týdne překročili hranice Guatemaly a míří dál do Spojených států. Karavana migrantů se dala do pohybu v sobotu ve městě San Pedro Sula, jen několik dní poté, co americký viceprezident Mike Pence vyzval Střední Ameriku, aby neprodleně zastavila masovou migraci. K honduraským migrantům se po cestě přidávají další a další lidé, nyní už skupinka čítá několik tisíc lidí. (jaz)