Starosta italského města pomáhal migrantům organizovat fingované svatby...

Starosta italského města Riace byl vyhoštěn kvůli organizování migrace. Nejméně v jednom případě měl pomoci migrantce organizovat fingovaný sňatek, přistěhovalcům navíc nechával přidělovat práci.

Riace migranty přijímalo od roku 1998, a dříve vylidněné městečko na jihu Itálie tak ožilo. Za starostování Domenika Lucana se středověké Riace často objevovalo v titulcích médií po celém světě.

Pro úspěch integračního programu Lucana v roce 2016 časopis Fortune zařadil mezi 50 nejvýznačnějších světových lídrů.

Nyní ale starosta čelí podezření, že organizoval fingované sňatky mezi místními muži a migrantkami, které pak mohly zůstat v Itálii.

Podle prokuratury prý také přidělil zakázky na odvoz odpadu bez veřejné soutěže. Dvě společnosti, kterým zakázky připadly, byly místními družstvy, jež byla založená proto, aby lidé z Riace a migranti měli práci, napsal list La Repubblica.

Přečtěte si: Italská vláda vyhnala migranty ze „vzorového města“ Riace plného nelegálních uprchlíků

Prokuratura odposlouchávala Lucanův telefon a tvrdí, že starosta nejméně v jednom případě navrhl svatbu jako jediné možné řešení situace nigerijské ženy, která nezískala povolení k pobytu. Od nejhoršího obvinění, zpronevěry, už prokuratura upustila a konstatovala, že účetnictví města je jen chaotické.

Italská média minulý týden uvedla, že migranti budou muset město podle nařízení ministerstva vnitra opustit. Po řadě protestů a negativních reakcí resort vnitra upřesnil, že půjde o dobrovolné přesuny do jiných center. Ministerstvo totiž město vyřadilo z programu Sprar, který financuje a jehož účelem je migranty přijímat, poskytovat jim pomoc a integrovat je na místní úrovni. (jaz)